Bild från kulturgalan

Skövde kulturgala 2016

Stort tack till alla pristagare, gäster och artister som tillsammans bidrog till en fantastisk galakväll den 29 november!

Bilder från galan

Se bilder från kvällen här

Kvällens pristagare

Skaraborgs kulturliv är värt att uppmärksammas! Syftet med Skövde kulturgala är att synliggöra kulturen och kulturutövare samt lyfta platsen Skövde. Vi i Skövde vill skapa stolthet och visa att vi är modiga och banbrytande. Vi vill också visa att det finns mycket som förenar kultur, fritid och näringsliv. Här hittar ni alla vinnare och stipendiater från Skövde kulturgala 2016:

Årets folkbildare - Hans-Erik Lundkvist

Hans-Erik har genom sitt stora och långa engagemang inom ABF och PRO verkligen visat vad folkbildningen står för. Hans bana började med ett stort fackligt intresse där han förmedlade sina kunskaper till deltagarna på ett intressant och lärorikt sätt. Hans långa erfarenhet har kommit en stor mängd människor till del via kurser och studiecirklar.

Delades ut av Studieförbunden Skövde

Skövde kommuns Honorärspris - Mustafa Can

För en självupplevd och grundmurad visshet om språkets kraft och ordens ibland livsavgörande betydelse. För en djupt engagerad, målande och begriplig formuleringsförmåga där det som skaver får oss att känna gruset. Människors livsberättelser blir genom din knivskarpa och ödmjuka penna till våra egna. Du fick en nyckel av Mildred och Maj till den svenska litteraturen, till de vackraste orden, historien, naturskildringarna, morgondimman, smakerna, dofterna och allt som förklarade det nya landet. Och låste upp gjorde du själv.

Delades ut av kultur- och fritidsnämnden

Årets kulturungdom - Sara Kardirsson

Sara är en aktiv arrangör med ungas engagemang i fokus. Hon har under året synts både lokalt, regionalt och nationellt i samband med konceptet Ung Kultur Möts. Sara brinner för frågor som kretsar kring människors lika värde, gemenskap och delaktighet, och detta flätar hon på ett naturligt sätt in i sitt kreativa arbete och arrangörskap.

Delades ut av Skövde kommun

Årets kulturutövare - Peter Larsson

Peter har gjort flera sceniska avtryck både inom musikskapande och teater. Hans energi, mod och vilja att påverka till ökad tillgänglighet har fått fler, som inte tror att det är möjligt, att själva skapa och delta. Genom Peters berättelser och föreläsningar har många andra fått insikt. Peter är en stor inspiratör och förebild för många människor.

Delades ut av Ralf Edström och kultur- och fritidsnämnden

Årets kulturentreprenör - Thomas G:son

Hans sånger har trallats av varje europé. Han har bidragit med mer än fyrtio låtar till den svenska Melodifestivalen, tre vinnare och Euphoria med Loreen som också vann den internationella tävlingen. Thomas G:son har därmed starkt bidragit till att synliggöra Skaraborg.

Delades ut av Christer Rapp och Näringslivsforum

En kulturgärning - Torsten Kärrbrink

För att han med konstnärlig passion och västgötsk envishet gjort Esplanadteatern till en kulturell angelägenhet bortom Lidköpings gränser.

Delades ut av Mustafa Can

GULDNYCKELN - Robert Gustafsson Stipendiet - Jan-Erik Ullström

Du Jan-Erik, Locketorpssonen, har genom ditt författarskap varit obunden av regler, måsten och rädslor. Genom dina böcker har du bevarat minnet av den bygd, människors liv, språk och arv som flera av oss är uppväxta i. Du har tagit med oss tillbaka till vårt ursprung med ömsinthet och kärlek, samt lärt oss att skratta, gråta och fröjdas i fridens namn!

Delades ut av Robert Gustafsson