AiR Skövde

Residenskonstnären som gästar Konstmuseet 2016 är Susana Pilar Delahante Matienzo från Havanna, Kuba.

Hennes praktik är av undersökande karaktär där hon inte sällan försätter sig själv i olika situationer vari hon utforskar system av kategorisering och kontroll genom performance, video och fotografi. Andra återkommande teman är kopplade till ämnen som genus, etnicitet och ritual.

Hon har nyligen medverkat i biennalerna i såval Havanna som Venedig, hon är utbildad vid Academia de Bellartes och ISA i Havanna och har dessutom studerat vid Karlsruhe University of Arts and Design.

Residensvistelsen är från 21 april till 20 maj. Susana Pilar Delahante Matienz inleder AiR Skövdeperioden med att leda en workshop i affischkonst 25-27 april tillsammans med Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad. Workshopen utgår från ett av hennes verk och kommer sedan att cirkulera som affischer i det offentliga rummet.

 

Hidden Anexing 2008.

 

El Deseo/The Wish. Videoinstallation 2014. 

Bild på konstnär och ambassadör.

Offentliggörande av Artist in Residence Skövde 2016. Elisabeth Eklund ambassadör, 
Sveriges ambassad i Havanna  (höger),och konstnären Susana Pilar Delahante Matienzo (vänster)
Fotograf: Anna Viola Hallberg

AiR Skövde arbetar med att utveckla konstinstitutionen roll som värd för internationella utbyten inom konstfältet och kommer efter tre genomförda residensperioder bjuda till en tvådagarskonferens på temat "in between" metoder för konstinstitutionen i möte med konstnärer i produktion. 

AiR Skövde utgår från Konstmuseets uppdrag som konstfäste att arbeta med genus och normkritiska perspektiv. Projektet genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen (Länk öppnas i nytt fönster). I det utvidgade programmet kring den gästande konstnären produceras även utställningar, presentationer, konferenser med mera. Detta gör att mer än ett kalenderår blir aktuellt för varje konstnär. 

Gästkonstnären får bostad med arbetsplats, resor,  produktionsbudget samt stipendium. Vill du ingå i det välkomnande nätverket så skicka ett mail till airskovde@skovde.se (i rubrikraden skriver du nätverk). Frågor om AiR Skövde besvaras av Anna Viola Hallberg, Curator för AiR Skövde eller Thomas Oldrell, Konstchef, Skövde Kulturhus. Båda nås via airskovde@skovde.se.

Läs mer om AiR Skövde 2014

 

 

Air Skövde på Twitter

Utställning.