Bild på pristagare av Arne Lorentzons stipendium.

Arne Lorentzon-stipendiater utsedda

Tisdag 23 maj fick glada pristagare ta emot blommor och diplom vid en ceremoni i Stadshuset.

Entreprenörskap och entreprenöriellt förhållningssätt handlar om att se möjligheter, hitta drivkraft och ha tilltro till sin egen förmåga. Det innebär också att kunna utveckla idéer och att kunna förverkliga dem. Entreprenörskap innebär att ha en beredskap att hantera det oförutsedda.

Syftet med stipendiet är att uppmuntra det entreprenöriella förhållningssättet - att belöna förmågan att identifiera möjligheter och skapandet av resurser för att ta tillvara dessa möjligheter.

Arbetslag och klasser i kommunala grundskolan samt elever i kommunala gymnasieskolan har kunnat söka Arne Lorentzons stipendium.

Stipendiesumman som delas ut varje år är på 40 000 kronor och kan fördelas på en eller flera sökanden.

Juryn som utser vinnande bidrag består av representanter från sektor barn och utbildning samt representant från Arne Lorentzon AB.

Följande pristagare har tilldelats 2017 års Arne Lorentzons stipendium – Entreprenörskap i skolan:

Arbetslaget åk 6, Frösve skola - 20 000 kr
(Helena Lundström, Johan Persson och Catharina Johansson)

Arbetslaget i årskurs 6 arbetar med värdeskapande lärande som innebär att deskapar projekt med verkliga mottagare. Eleverna måste själva driva projekten framåt mot en given deadline och kan på så sätt utveckla sina egna idéer samtidigt som de tränas i eget ansvarstagande.

Det värdeskapande lärandet innebär ett entreprenöriellt förhållningssätt som leder till att eleverna utvecklar en egen drivkraft, får stärkt självförtroende, blir mer motiverade och får en mer meningsfull vardag i skolan.

Lingonkittet UF, Gymnasium Skövde Västerhöjd - 20 000 kr
(Ellen Wallskog, Cajsa Kling, Alma Hovbjer och Jessica Josef; Ekonomiprogrammet)

Lingonkittet UF har velat bryta tabun kring ett negativt ämne och samtidigt velat hjälpa kvinnor i vardagen. De har skapat en exklusiv menstruationsbox som de erbjuder hemleverans av. Boxen innehåller menstruationsskydd, skönhetsprodukter, choklad, en personlig ”pepp”-lapp samt uppmuntrings- och filmtips.

Lingonkittet UF har visat prov på entreprenörskap, företagande samt kreativitet och nytänkande kring boxen. De har utvecklat ett negativt ämne till en positiv sak.