Måltidsavdelningen arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor inom sin verksamhet. Klimatfrågan är komplex när det gäller offentliga måltider. Måltidsavdelningen arbetar med den utmaningen på många sätt.
Minska svinnet
Måltidsavdelningen...
...verkar aktivt för att både tallriks- och kökssvinnet ska minska.
...ser till att tillagning av maten sker så nära matgästen som möjligt.
Minska på köttkonsumtionen
Måltidsavdelningen...
...serverar vegetariskt alternativ på skolor med tillagningskök.
...låter sin måltidspersonal arbeta aktivt för att öka medvetenheten hos matgästerna kring klimatsmart mat.
Ekologiska råvaror
Måltidsavdelningen...
...har som mål att uppfylla kommunens mål med minst 20 % ekologiskt, gärna mer.
Närproducerat - svenskt
Kommunen har som mål att öka andelen svenska livsmedel.
Måltidsavdelningen...
... ser till att ställa rätt krav i upphandlingar så att svenska råvaror gynnas så långt det är möjligt. En stor del av livsmedeln finns inte att få med svenskt ursprung. Cirka 25 % finns inte svenska alternativ till, till exempel ris, bananer och kaffe.