Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har återigen börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller från 17 februari till 14 mars. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer.

Läs mer

Bild på mat.

Specialkost

Ett alternativ för den som inte kan äta vissa livsmedel av olika skäl.

Du kan ansöka om specialkost av medicinska skäl. Du kan också ansöka om vegetarisk och/eller fläskfri kost. Specialkost anpassas alltid utifrån dagens lunch.

I kommunens förskole- och skolkök används aldrig nötter, mandlar, jordnötter eller sesamfrön. Det finns livsmedels som benämns ”nötter” men som inte är det, till exempel pinjenötter, muskotnöt och jordnötter. Pinjenöt och muskotnöt är frön och dessa används i vår verksamhet. Anledningen till att jordnötter som är en baljväxt inte används, är att de kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner och relativt många är allergiska mot dessa ”nötter”.

Finns behov av specialkost?

Du som har barn i förskolan kontaktar köket på ditt barns förskola som sedan ser till att ditt barn får rätt kost.

Du som har barn i grundskolan/gymnasiet gör en anmälan via kommunens e-tjänst. Anmälan lämnas en gång per år vid höstterminens början samt när en förändring sker. Länk till e-tjänsten finns under "Länkar".

Obs! Från och med höstterminen 2020 kommer sjukvårdsintyg krävas för specialkost av medicinska skäl för barn och elever i förskola, grundskola och gymnasium. För mer information, se under "Dokument".