Information om coronaviruset och covid-19

Skärpta råd gäller i Västra Götaland till och med 13 december. Läs mer

Foto: Tomas Harrysson

Mekaniker -tre olika inriktningar

Mekanikerutbildning inom personbil, lastbil och maskin är tre olika utbildningar som erbjuds genom Movant i Skövde. OBS! Studieplaner är under förändring och uppdateras inom kort.

Personbilsmekaniker

Som personbilsmekaniker arbetar du självständigt och är oftast specialiserad på ett visst bilmärke eller vissa arbetsuppgifter. Underhållsservice och byte av slitna delar är vanliga arbetsuppgifter. Moderna bilar består av komplexa system i samverkan för högsta säkerhet och komfort samt för minimal miljöpåverkan. En stor del av yrket innebär kommunikation med bilens system för att kunna ställa rätt diagnos. Därför är det viktigt med kunskap om både mekanik, hydraulik och elektronik samt hur dessa kan samverka.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som personbilsmekaniker. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.

Lastbilsmekaniker

Yrket som lastbilsmekaniker passar dig som vill arbeta med kraftfulla motorer, modern teknik och den senaste elektroniken. En lastbilsmekaniker utför reparationer, service och felsökning av tunga fordon. Arbetet kräver kunskap i mekanik, elektronik och IT. Behovet av utbildade mekaniker för tunga fordon är stort. Det finns många stora aktörer på lastbilsmarknaden och de har sina egna verkstäder. Andra arbetsplatser är stora åkerier och trafikföretag.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som lastbilsmekaniker. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.

Maskinmekaniker

Yrket som maskinmekaniker passar dig som vill arbeta med kraftfulla motorer, modern teknik och den senaste elektroniken. En maskinmmekaniker utför reparationer, service och felsökning av tunga fordon som tex lastmaskiner, grävmaskiner och lantbruksmaskiner. Arbetet kräver kunskap i mekanik, elektronik och IT. Behovet av utbildade mekaniker för tunga fordon är stort.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som maskinmekaniker.

Behörighet

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge. För att klara av utbildningen behöver du ha kunskaper i svenska motsvarande SFI D.

Kostnader
Du får själv stå för kostnader för litteratur samt arbetskläder.

Utbildningslängd

Personbilsmekaniker ca 50 veckor
Lastbilsmekaniker ca 40 veckor
Maskinmekaniker ca 40 veckor

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetplatsförlagt lärande. Det ingår arbetplatsförlagt lärande, apl i utbildningen. Du kommer att göra minst 15 % apl av hela utbildningstiden.

Studietakt

100%

Ansökan

Ansökningsperiod 15 oktober till 15 november mot start i januari 2021.

Utbildningsstart

Januari 2021 för ansökan senast 15 november

 

 

Ansökan
Information