Tänk på att ansökan om specialkost måste göras inför varje nytt läsår

Specialkost är ett alternativ för den som inte kan äta vissa livsmedel av olika skäl.

För elever i Skövde kommuns grund- och gymnasieskolor gäller följande angående specialkost

En elev har rätt till specialkost av medicinska skäl, när eleven blir fysiskt sjuk av vissa livsmedel. Ansökan om specialkost ska göras inför varje nytt läsår och görs via kommunens e-tjänst (länk).

Ansökan ska styrkas av ett aktuellt sjukvårdsintyg från en fysisk vårdcentral/sjukhus och ska bifogas ansökan. Detta gäller även för elever med kroniska diagnoser, som dock bifogar en kopia på det sjukvårdsintyg man en gång fått från sjukvården.

Vid laktosintolerans krävs inget sjukvårdsintyg.

Även anpassade måltider i form av vegetariska, veganska och fläskfria måltider erbjuds. Ansökan görs inför varje nytt läsår via e-tjänsten för specialkost (länk). Ansökan kräver inget sjukvårdsintyg.

Vad händer om jag inte gör en ansökan?

Om ingen ny ansökan lämnas in innan läsåret startar kommer ingen specialkost att lagas. Om inget sjukvårdsintyg kommer in inom en månad efter specialkostansökan så avslutas specialkosten automatiskt.

All form av specialkost anpassas efter dagens lunch. Önskekost serveras inte.

Vad står på menyn?

I samtliga grund- och gymnasieskolor erbjuds varje dag minst två huvudrätter, varav en är vegetarisk. Det erbjuds även en salladsbuffé med minst fem, men oftast fler, olika sallader samt knäckebröd och mjölk. Alla elever får äta av allt och uppmuntras att smaka av de olika alternativen.

Du som vårdnadshavare är välkommen att äta med ditt barn i skolrestaurangen och varje läsår delas två kuponger ut. Varmt välkommen!