Margareta Rifai som är en av pristagarna.

Film om Vuxenutbildnings Språkverkstad

Skövde kommuns vuxenutbildning fick i november en fin kvalitetsutmärkelse på Skolverkets digitala Språklärargala. Nu kan du se filmen om projektet både med svensk och engelsk textning.

Det är "Språkverkstad för Vuxenutbildning Skövde och Warszawa universitet” som belönas med Europeisk kvalitetsutmärkelse för språkundervisning 2021.

Inför utvärkelsen så tog vi fram en film som beskriver projektet. Nu finns den även med engelsk textning. Du hittar filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=XLYz-oHuU9A

Vill du se den med svensk textning så hittar du den filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=iD6jm4PVc_M&t=3s

Det är Katarzyna Fredén De Los Rios och Margareta Rifai som fick priset för ett projekt de startade i sin klass ”Snabba spåret”. På kursen läser man in svenska språket för grundskola och gymnasium på 1 år. När pandemin slog till så behövde de tänka om för att kunna motivera eleverna då undervisningen bygger mycket på att eleverna ses och träffar varandra men även på att träna på svenska i riktiga situationer.

Katarzyna som ursprungligen kommer ifrån Polen tog kontakt med en fd studiekamrat som nu jobbar på Universitetet i Warszawa och som undervisar i svenska. De bestämde att ha ett utbyte mellan utbildningarna som innebar att eleverna varje vecka sågs via Zoommöte 1 1/2 timma. Detta blev en fantastisk möjlighet för eleverna både i Sverige och Polen att få lära känna människor i andra länder men att också lära sig om kultur, traditioner och språk. Ett utbyte som alltså nu vunnit pris.