Grynotto på durumvete

Recept för 4 personer

Ingredienser:
5 dl durumvete
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
150g riven ost (förslagsvis tegel från Almnäs)
3 bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
5 dl vitt vin
4 dl vatten
75 g smör
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
3 msk rapsolja
Svartpeppar

Ett knippe sparris

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en vid kastrull och fräs lök, vitlök och durumvete under omrörning i ca 3-4 minuter. Håll koll så att det inte bränns, och vetet ska inte få någon färg. Slå på 4 dl vin och 2 dl vatten samt grönsaksbuljongpulvret. Låt koka upp och småkoka på medelvärme tills det mesta av vätskan försvunnit. Rör om lite då och då så det inte bränner fast. Skala under tiden sparrisen och koka den i saltat vatten. Plocka upp sparrisen när den är klar och ställ åt sidan.

Häll i det som återstår av vinet och vattnet i kastrullen med durumvetet, lått småkoka tills grynen har lagom tuggmotstånd. Fortsätta röra då och då och tillsätt eventuellt mer grönsaksbuljong efter tycke och smak. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt den rivna osten, smör samt hackad dill och persilja.

Lägg upp i djup tallrik och servera med sparris samt lite extra riven ost.