Om utbildningen/kursen
Utbildningen är avsedd för dig som vill skaffa dig en grundläggande utbildning inom industribranschen mot svets och trä. Efter utbildningen skall du ha de kunskaper som krävs för att jobba inom industribranschen.
Utbildningen utgår från Skolverkets nationella kurser för kommunal vuxentubildning på gymnasial nivå inom industritekniska programet. Under utbildningstiden kan det finnas möjlighet att bli anställd och få en lön upp till 75%, detta efter en rekryteringsprocess med CV och anställningsintervju.
Arbetet som svetsare kan innebära allt från rutinbetonad skötsel av en automatisk svetsmaskin till krävande specialsvetsning av rörledningar och tryckkärl. Som automatsvetsare fogar man samman metalldelar med hjälp av en automatsvetsutrustning eller svetsrobot. På många företag är det också svetsaren som programmerar roboten. En svetsare måste ha god kännedom om olika metallers egenskaper och hur metallen påverkas av svetsningen. Svetsaren måste förstå vad svetsningen och svetskvalitén innebär för den färdiga produktens hållfasthet och livslängd.
Man använder sig av olika svetsmetoder, till exempel manuell metallbågsvetsning, MMA, MIG/MAG, TIG beroende på det arbete som ska utföras. När ett svetsjobb ska påbörjas utgår arbetet ofta från en ritning. De detaljer som ska svetsas är antingen färdiga eller så måste svetsaren skära ut dem från plåt. Borrning tillkommer ibland och montering av detaljerna kan även ingå i arbetet.
Svetsarbeten måste ofta utföras enligt särskilda regler och föreskrifter och ofta krävs då att man avlagt prov enligt standarden för svetsarprövning EN 287 eller ISO 9606. Svetsarprövningsintyget gäller för viss svetsmetod under två år förutsatt att man arbetar praktiskt med denna metod. Svetsarprövningen valfri teknik ingår i utbildningen samt även kursen heta arbeten och truckkort.
Skyddskläder ingår i utbildningen.
Utbildningsinnehåll/kursinnehåll
Här hittar du studieplanen för industriutbildning-lärling
Utbildningslängd/kurslängd
Cirka 1 år
Studieform
Utbildningen genomförs som lärlingsutbildning för vuxna.
Du behöver inte ordna lärlingsplats själv.
Läs mer om våra lärlingsutbildningar här
Studietakt
100%
Förkunskapskrav
För att klara av utbildningen behöver du ha kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska eller svenska som andraspråk.
Studiefinansiering
Utbildningen är CSN-berättigad. Här kan du läsa mer om
CSN - studiefinansiering (skovde.se)
Utbildningsstart/kursstart
31 oktober
Ansökan
Ansökan öppen mellan 15 augusti – 15 september
Studie- och yrkesvägledning
Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare
Studie och yrkesvägledning (skovde.se)
Validering
Har du erfarenhet av arbete inom valt yrkesområde kan du validera dina kunskaper. Dina kunskaper bekräftas genom att du redovisar dem i teori och praktik och du får ett nationellt gymnasiebetyg.