
"Vidareutbildning inom demensområdet kommer att ge dig ett fördjupat förhållningssätt för att möta personen med demenssjukdom på allra bästa sätt! Du är en mycket viktig del i dagens och morgondagens vård och omsorg för personen med demenssjukdom."
Annelie Svensson och Annetthe Dahlberg
Lärare, YH Demensspecialiserad undersköterska
Kurser i utbildningen
|
Poäng
|
Demenssjukdomar |
20 |
Personcentrerad vård och omsorg, etik och värdegrund |
60 |
LIA - Personcentrerad vård och omsorg inom demensområdet |
20 |
Miljöns betydelse för personer med demenssjukdom |
40 |
Kvalitet och utveckling inom demensområdet |
20 |
Handleda vård- och omsorgspersonal inom demensområdet |
20 |
Examensarbete inom demensområdet |
20 |
Fem yrkeshögskolepoäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
Din kompetens är efterfrågad av arbetslivet
En yrkeshögskoleexamen inom området gör dig till en efterfrågad resurs ute i arbetslivet! Arbetslivet är mycket aktiva, bland annat i utbildningens ledningsgrupp där arbetslivsrepresentanterna är i majoritet. Arbetslivets engagemang gör att utbildningen ger dig just den kompetens som verksamheterna behöver.
"I Lidköping byggs Villa Videbeck, ett Demenscentrum (klart 2023) och där satsas mycket på kompetens. Vi önskar rekrytera fler undersköterskor med Demensspecialiserad YH-utbildning. Vi ser att en Demensspecialiserad undersköterska ska utifrån en helhetssyn vara en reflekterande praktiker. De främsta uppgifterna är att vara en förebild, lära ut, förmelda kunskap, utveckla och sprida ett personcentrerat och situationsanpassat förhållningssätt som stödjer den enskildes delaktigehet och självständighet. Det är viktigt att fler utbildas till Demensspecialiserade undersköterskor."
Susanne Sandén, demenssammordnare och enhetschef Lidköpings kommun samt ordförande i lednignsgruppen för YH-Demensspecialiserad undersköterska.
Nuvarande och tidigare studerande ger utbildningen toppbetyg
Skövde Yrkeshögskola har bedrivit utbildningen Demensspecialiserad undersköterska sedan 2013. De studerande har i en helhetsutvärdering av utbildningen gett den toppbetyg! Samtliga av Skövde Yrkeshögskolas utbildningar utvärderas utifrån en enkät som analyseras utifrån Statistiska centralbyråns nöjd-kund-index (NKI). Utbildningen Demensspecialiserad undersköterska har fått toppbetyg, på samtliga frågor hamnar svaren på över NKI 75 d.v.s. mycket nöjd.
"YH-utbildningen Demensspecialiserad undersköterska har gett mig fördjupande kunskaper om demenssjukdomar, vilket gör att jag har fått större förståelse och ett bättre arbetssätt med personer med demenssjukdom. Jag har även blivit ett stort stöd i vardagslivet för den demenssjuke, den anhörige men också för mina kollegor. Jag jobbar mer utifrån personcentrerad vård och omsorg samt har nu ett salutogent förhållningssätt. Jag älskar mitt jobb och ingen dag är sig lik! Att jobba inom demensvården kräver stort tålamod och respekt för varje individ. Fler borde läsa denna utbildning!"
Admira Suljanovic, Studerande 2016-2018
Här kan du läsa mer om studerandes erfarenheter av utbildningen.
Läser mer om Kajsa och Lisa i artiklen på länken här.
Studieform
Utbildningen bedrivs på halvfart distans, med totalt nio närträffar. Varje närträff omfattar två dagar i följd och innehåller föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner. Mellan närträffarna bedrivs undervisning och handledning via en lärplattform. Du ska vara aktiv deltagare på lärplattformen. I utbildningen används verktyg som till exempel diskussionsforum, e-post, videokonferens och film.
Webbaserad utbildning
Eftersom utbildningen sker på distans och till största delen är webbaserad krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator (ej surfplatta) med kamera, mikrofon och internet.
LIA - lärande i arbete
Lärande i arbete (LIA) ingår i utbildningen vilket ger dig möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktisk handling.
Vilka förkunskaper behöver du?
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskola
- Lägst betyget E/G/3 i de yrkesförberedande kurserna från Vård- och omsorgsprogrammet inkluderat kurserna Vård- och omsorgsarbete 1, Vård- och omsorgsarbete 2, eller motsvarande.
- Arbetslivserfarenhet: minst två års arbetslivserfarenhet från arbete inom vård och omsorg omfattande minst halvtid, eller motsvarande
Arbetslivserfarenhet skall styrkas med tjänstgöringsintyg där det framgår inom vilken verksamhet, hur länge och i vilken omfattning du arbetat. För att styrka din behörighet vad gäller arbetslivserfarenhet godtas inte anställningsbevis.
Urval
Om antalet sökande är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på betyg.
Utbildningslängd och studietakt
200 yrkeshögskolepoäng, fyra terminer på halvfart (50%)
Examen
Yrkeshögskoleexamen
Studiefinansiering
Utbildningen berättigar till CSN.
Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med närträffar i Skövde samt resor till och från LIA-plats (Lärande i arbete). Litteraturkostnader tillkommer.
Studiestart
29 augusti 2022
Sista ansökan
8 maj
Ansökan
Ansökan öppnar 7 februari - Klicka här för att påbörja en ansökan.