Som ambulanssjukvårdare har du rollen som ansvarig för framförandet av ambulansen samt den ambulanstekniska och medicintekniska utrustning. Du skall också komplettera sjuksköterskan i omvårdnadsarbetet med patienter och närstående. I ambulansteamet arbetar man i nära samarbete, ibland under långa pass.
Efterfrågan på ambulanssjukvårdare varierar i landet, hör efter hur förutsättningarna ser ut hos ambulansverksamheten där du bor! Utbildningen, som pågår under ett år på heltid, ger yrkeshögskoleexamen.

Körkort och trafikutbildning
C1-körkort ingår i utbildningen för att göra dig "körklar" även för de tyngre och större ambulanserna.
Utbildningen Ambulanssjukvårdare genomförs i nära samarbete med Ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Trafikutbildningen är en av flera delar som ambulansverksamheten håller i.
”Vår trafikutbildning är uppbyggd kring begrepp som insikt, riskmedvetande och säkerhetstänkande och ger den studerande en god förståelse och förberedelse för yrket Ambulanssjukvårdare. I kursen fordonskunskap och körteknik ingår bland annat teoretiska kunskaper kring gällande trafiklagstiftning med särskild inriktning på undantagsbestämmelser, körning i simulator, teknikövningar i manövergård, riskutbildning, patientfokuserad körning samt övningar i utryckningskörning.
Ambulanssjukvårdare är i många delar ett praktiskt yrke som ställer stora krav på individens förmåga att snabbt ställa om och kunna lösa problem utifrån de förutsättningar som ges i varje ny situation. Det är en fördel om Du har ett praktiskt sinnelag, tekniskt intresse, bra fysik och är en van bilförare ”. Jonas Åsberg, Trafikinstruktör vid Ambulanssjukvården Skaraborgs Sjukhus
Jonas Åsberg i simulatorn.
Körkortstillstånd
Du ansöker själv om (och bekostar själv) körkortstillstånd för C1-körkortet. Det är viktigt att du tar del av den fördjupade information som finns som fil på denna sida "angående körkortstillstånd information till sökande".
Ansökan om körkortstillstånd gös hos Transportstyrelsen. Enligt 3 kap. 2 § i körkortslagen (SFS 1998:488) får körkortstillstånd meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon. Detta betyder att det ställs krav på den som vill köra ett motorfordon. Du måste ta ansvar i trafiken och följa de regler och föreskrifter som finns. Du får inte ha någon sjukdom som påverkar, eller kan påverka, din körning på ett negativt och trafikfarligt sätt. I Transportsstyrelsens broschyr De medicinska kraven i trafiken redogörs för några av de krav som ställs och även en del om varför dessa finns. Det ställs som regel högre krav för körkort med behörighet för tung lastbil, buss samt för taxiförarlegitimation. Du hittar broschyren här: Transportstyrelsens broschyr
I föreskrifterna om medicinska krav för innehav av körkort m.m. (TSFS 2010:125) kan du också läsa mer. Föreskrifterna och ändringsföreskrifter finns på Transportstyrelsens webbplats: Transportstyrelsen
Röst från utbildningen
"Ända sedan jag skulle söka till gymnasiet har målet varit att bli ambulanssjukvårdare. Sedan flöt livet på och tiden gick med allt vad det innebär. Men så kom chansen att söka till Yh Ambulanssjukvårdare i Skövde. Efter några nervösa veckor så fick jag beskedet att jag kommit in. Redan från början så bestämde jag mig för att pendla till Skövde med tåg och det har varit väldigt smidigt. Både på resan dit och hem kan man välja att studera, vila eller göra arbeten. Erfarenheten från min tidigare arbetsplats IVA har varit bra men utbildningen har gett en bredare kompetens över alla sorters sjukdomar, från dom enklare sjukdomarna till de riktigt allvarliga. Min första LIA-period har jag fått göra här hemma i Göteborg och det har varit fantastiskt roligt att få se hur allt fungerar i verkligheten."
Mari Axell, Göteborg
Kurser i utbildningen |
Poäng |
Arbetsmiljö och ergonomi |
10 |
Examensarbete |
20 |
Kommunikation och samband |
15 |
Dokumentation och journalhantering |
5 |
Akutsjukvård |
25 |
Fordonskunskap och körteknik |
30 |
Prehospital akutsjukvård |
35 |
Lärande i arbete - LIA 1 |
20 |
Lärande i arbete - LIA 2 |
40 |
Vilka förkunskaper behöver du
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskola
- Körkort med förarbehörighet B.
- Lägst betyget E/G i de yrkesförberedande kurserna från Vård- och omsorgsprogrammet inkluderat kurserna Medicin 1, Psykologi 1, Vård- och omsorgsarbete 1 och 2, eller motsvarande.
- Minst två års yrkeserfarenhet inom vård och omsorg som undersköterska omfattande lägst halvtid (50 %). Förtydligande:här gäller att du skall ha jobbat minst två år och den lägsta omfattningen som kan räknas med är 50%. Ett år på 100% uppfyller därmed inte kravet.
Yrkeshögskolepoäng
200
Studieform
Bunden
Studietakt
Heltid 100 %, två terminer
Antal platser
25
Urval
Om antalet sökande är fler än antalet platser på utbildningen görs ett urval baserat på betyg samt värdering av dokumenterad arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg som undersköterska eller motsvarande. Varje halvt års yrkesarbete (omfattande minst halvtid eller motsvarande) utöver det som krävs för behörighet tillgodoräknas med 0,5 poäng (maxvärde för arbetsmeriter är 5 poäng).
Kostnader
Du står själv för kostnader i samband med ev. resor till och från LIA-platser samt kostnader för litteratur.
CSN
Utbildningen är CSN-berättigad
Kursstart
29 Augusti 2022
Sista ansökan
8 maj
För att söka
Ansökan öppnar 7 februari - Klicka här för att påbörja din ansökan