Zoom

Zoom är ett verktyg för distansundervisning. Zoom ger möjlighet att skapa onlinemöten som liknar en vanlig lärsituation i fysisk miljö.

Med hjälp av skärmdelning, whiteboardverktyg och möjlighet att lämna över ord och bild till deltagare skapas en flexibel lärmiljö.Det är möjligt att dela upp mötet i mindre grupper för diskussion (s.k. break out rooms) och det finns möjlighet att interagera via chatt.

Video och ljud är i HD, mötet är inspelningsbart och deltagarna får inbjudan att ansluta till onlinemötet via en kalenderförfrågan eller länk. Det finns även en app för telefonen. Vi rekommenderar att ladda ner appen till din mobil/platta.

Teknisk utrustning du som elev behöver för att genomföra ett Zoom- möte

Som mötesdeltagare behöver man en dator eller telefon med Zoom-appen installerad (se nedan), en webbkamera, gärna ett headset, en stabil internetuppkoppling. Om flera personer ska delta via en och samma dator behövs en bordsmikrofon.

Under ett möte kan deltagare som använder Zoom-appen fördelas i grupprum, så kallade breakout rooms (startas av värden/läraren). Enklast är om alla kopplar upp sig enskilt, med en egen enhet, men det går även att kombinera ett Zoom-möte med undervisning i en lärosal. Om läraren befinner sig i lärosalen kopplar man videomötesdatorn till projektorn och visar t ex Powerpoint-bildspel via Zoom så att det syns både i salen och på distans.

 

Hur kommer jag igång via smartphone, surfplatta och dator?

1. Ladda ner Zoom som app (smartphone/surfplatta) och på zoom.us/download (dator)
Välj "Join a meeting"
2.Skriv in mötes ID som skickades i inbjudan, ditt namn och klicka på "join"
3. Nu är du igång!

Videoguider från Zoom

How to join a meeting

Recording a meeting

Sharing your screen

Break out rooms

Mer information och fler guider finns i Zooms helpcenter.