En elev och en lärare på SFI

Svenska för invandrare (SFI)

Sfi är en kvalificerad språkutbildning för dig som behöver grundläggande kunskaper i svenska.

Om utbildningen/kursen

Språket är nyckeln in i samhället. Det hjälper dig att snabbare integrera och att klara dig i vardagen!

På Sfi erbjuder vi en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge dig som invandrare grundläggande kunskaper i det svenska språket samt information om det svenska samhället. Genom utbildningen får du lära dig ett andraspråk för muntlig och skriftlig kommunikation i vardagslivet, i samhällslivet och i arbetslivet. Vi undervisar på alla nivåer så att även du som inte kan läsa eller skriva får möjlighet att lära dig det.

Med anledning av pandemin ger vi i dagsläget våra kurser som distans- och fjärrundervisning.

Utbildningsinnehåll/kursinnehåll

Sfi-utbildningen är indelad i fyra olika kurser; A, B, C och D. Vid inskrivningssamtalet bestäms det vilken kurs du skall börja i utifrån språkbehov, önskemål och studiebakgrund.

Efter varje kurs kan du avsluta din utbildning om du vill. Men du ska ges möjlighet att läsa till och med kurs D, oavsett på vilken nivå du började.

 

Studieform och studietakt

Samtliga dagkurser är schemalagda 15 timmar/vecka. I våra Flex-kurser är studietakten lägre än 15 timmar/vecka för att du ska kunna kombinera studier med annan sysselsättning exempelvis arbete. Vi erbjuder Flex dagtid, kvällstid eller som distansundervisning.

Vi har kontinuerlig antagning. 

Förkunskapskrav

Vem får läsa på Sfi?

  • Du som är folkbokförd i Skövde kommun
  • Du som är folkbokförd i Tibro kommun
  • Du som har fullständigt personnummer
  • Du som kommer från ett EU-land

Läs mer om villkor för att få studera på Sfi på Skolverkets hemida

Studiefinansiering

Det kostar inget att studera inom Sfi. Du får låna kursböcker. När du läser inom Sfi kan du inte få studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Utbildningsstart/kursstart

Vi har flexibel antagning och flexibel kursstart. Du anmäler dig via vår e-tjänst Intresseanmälan SFI som du når genom att klicka här Efter anmälan tar vi kontakt med dig och bokar tid för inskrivning.

Studie- och yrkesvägledning

Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare
Läs mer om vår studie- och yrkesvägledning här

Mer information

Vid frågor kontakta vår utbildningsledare på Sfi genom kontaktcenter 0500 – 49 80 00
Vi finns centralt i Skövde på Wennerbergs gata 2.

Prövning och validering

Prövning i kurs D
Den 19 och 20 oktober har vi  prövning i SfiD (12 platser). Är du intresserad? Anmäl dig så fort som möjligt. Ring vår reception på 0500-49 77 00 för att anmäla dig. Vi kommer kontakta dig med svar om du fått en plats på prövningen eller ej. Det kostar 500 kronor att göra prövning. Du betalar med kort i skolans reception före provet. Obs! Du får inte vara elev på Sfi Skövde för att göra prövning. Sista anmälningsdag är 12:e oktober.