Sommarpraktik 2018

Tjej visar tumme upp

Ansökan är öppen mellan 1 och 31 mars 2018.

Under sommaren 2018 är du som är född -00, -01 och -02 välkommen att sommarjobba hos Skövde kommun. Går du ett fyraårigt gymnasieprogram kan även du som är född -99 ansöka. Sommarpraktik är det som tidigare kallats för feriepraktik.

Missade du informationsträffen?

Från 4 juni kan du som ska ha sommarpraktik och inte var på informationsträffen hämta din  ”goodiebag”.  Den innehåller bla. 2 t-shirts som du ska använda när du arbetar i sommar. Detta gör du i Kontaktcenter i Stadshuset.

Frågor och svar

Vad är sommarpraktik?

Sommarpraktik som tidigare hette feriepraktik är ett sätt att prova på hur det är att arbeta i Skövde kommun. Du får arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Det är också en möjlighet för dig att lära känna Skövde kommun som arbetsgivare. Samtidigt som sommarpraktiken är en stor möjlighet för dig förväntas du ta ansvar och utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt.

Vad kan jag få göra?

Du får under handledning möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter inom en verksamhet.

 • Att ha sommarpraktik i kök innebär att du hjälper till med enklare matlagning, förbereder måltider, serverar och utför sysslor som är vanligt förekommande i kök. 

 

 • Inom barnomsorgen leker, läser, spelar och samtalar du med barnen, hjälper till under måltider och andra dagliga situationer.

 

 • Inom omsorgen utför du enklare omsorgsarbete och aktiverar de äldre med samtal, promenader och läsning. Studerar du på omvårdnadsprogrammet har du förtur till platserna inom omvårdnad.

 

 • Praktik inom fastighetsskötsel innebär trädgårdsarbete, underhåll av fastigheter och liknande göromål.

 

 • Praktik som Teamarbetare innebär varierande arbetsuppgifter. Du får testa olika arbetsplatser och arbeta i grupp

 

 • Kulturarbetare – varierande sysslor med kulturarbete och turism i kommunen.

 

 • Festivalarbetare – sommarpraktik på UKM Riksfestival erbjuds endast period 1, vecka 25-27. Denna praktik kommer att innebära att viss arbetstid är förlagd till kvällar och en lördag dagtid. Detta kommer att kompenseras med annan ledig tid.

  Att praktisera på UKM Riksfestival innebär att man under den första sommarpraktikveckan utbildas till värd och servicepersonal på UKM – Ung Kultur Möts – en kulturfestival för unga. Andra veckan förbereds och genomförs festivalen. Sista veckan är det efterarbete och utvärdering.

  Festivalen genomförs i Tidan men sommarpraktikanterna kommer att utgå från mötesplatserna (fritidsgårdarna) för ungdomar på Nyeport och i Skultorp, , Ryd, Stöpen, Igelstorp och Tidan.

 

 • Sommarpraktik som idrottsledare (Sports for you) erbjuds endast period 3, vecka 31 – 33. Att praktisera som idrottsledare innebär att man under den första sommarpraktikveckan utbildas till idrottsledare. De två följande veckorna arrangerar och håller man i idrottsskola för barn i åldrarna 8 -12 år.
Vem kan söka?

Du som söker sommarpraktik ska vara skolungdom född 2000, 2001 eller 2002 (för fyraårsprogrammet även födda 1999) och vara folkbokförd i Skövde kommun. Du får inte ha haft sommarpraktik hos kommunen tidigare.

För att få en praktikplats krävs att du kan praktisera under hela perioden du får, det finns tre olika perioder att ha önskemål om. 

Eftersom vi inte kan garantera handledning på olika språk behöver du kunna kommunicera på svenska.

Om du är asylsökande måste du ha fått "AT-UND" och därefter samordningsnummer för att kunna ha sommarpraktik.

Om du studerar på omvårdnadsprogrammet har du förtur till platserna inom omvårdnad.

Hur länge praktiserar man? 

Sommarpraktiken omfattar 8 timmar/dag, måndag- fredag under tre veckor.

Under vilka perioder/veckor praktiserar man?  

Sommarpraktiken är indelad i tre perioder:

 • Period 1, vecka 25-27 (112 timmar, midsommarafton utgår)
 • Period 2, vecka 28-30 (120 timmar)
 • Period 3, vecka 31-33 (120 timmar)
Vad får jag i ersättning?

När du gör sommarpraktik i Skövde tjänar du 55 kronor i timmen.

Var och när skickar jag min ansökan?

Ansökningstiden pågår från den 1 mars till den 31 mars. Under denna period finns ett ansökningsformulär här på webbsidan. Vi tar inte emot ansökningar före eller efter denna period.

När får jag besked om jag fått sommarpraktik?

I mitten av april får du besked om du fått en praktikplats samt ett erbjudande som du skall svara på och skicka tillbaka till oss.

Annat att tänka på ...

Om du tackar ja till en erbjuden sommarpraktikplats förutsätts du kunna praktisera hela perioden. Det är inte tillåtet att byta period eller plats.