Skövde är finalist i Sveriges superkommun

Eldningsförbud / Fire ban is in effect

All eldning och grillning med öppen låga är förbjudet på samtliga platser i Skövde kommun och Västra Götalands län med undantag för grillning på egen tomt.

All burning and grilling with open flame is banned at all locations in Skövde municipality and Västra Götaland County except for grilling in private gardens.

Bild på en cyklist på Billingen

Skövde är finalist i Sveriges superkommun

Den 19 april avslöjades det att Skövde är en av tre finalister när Dagens samhälle för fjärde året utser Sveriges superkommuner, en ranking där man lyfter fram goda exempel på kommuner som står starkt rustade för framtiden.

Dagens samhälle tittar i sin ranking på en rad olika parametrar och utser årligen Sveriges superkommuner i tre olika kategorier. Skövde är i år en av de tre finalisterna i kategorin småstad/landsbygdskommuner, tillsammans med Varberg och Ystad. Dagens samhälle skriver:

Skövde är en anrik industristad som står stark tack vare bland annat Volvo, högskolan och garnisonen. Kommunen kniper höga poäng på sin dynamiska arbetsmarknad, gynnsamma demografi samt goda betyg inom vård och omsorg. Målet är att antalet invånare ska öka till 60 000 till år 2025. Därför byggs det också så det knakar. Bland annat Sveriges största bostadsområde med höga hus med trästomme i Frostaliden. Skövde har varje år placerat sig väl bland superkommunerna, men utan att ta pallplats. I år har man chans till seger.

Målmedvetet arbete

– Det känns otroligt roligt att Skövde finns med bland årets finalister. Från kommunledningens sida vill vi gratulera och tacka vår engagerade personal, näringslivet, våra föreningar och stora arbetsgivare till Skövdes finalplats. Tillsammans har vi tagit Skövdes utveckling framåt. Detta är ett tecken på att Skövde är på rätt väg och motiverar oss alla i Skövdelaget att hålla ett fortsatt högt tempo. Extra roligt är det att kvalitén i kommunens äldreomsorg lyfts fram som en framgångsfaktor, säger Katarina Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Sjätteplats i fjol

Förra året kom Skövde på sjätte plats i kategorin ”Täta kommuner”, inför årets ranking har kategorierna gjorts om. På Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm den 16 maj koras vinnarna.

Om Sveriges superkommuner

Superkommunrankningen bygger på officiell statistik som är indelad i elva kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå.

I storstadskommuner ingår de tre storstadsregionerna samt kommunerna nära dem. I kategorin städer/stadsnära kommuner ingår kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, samt kommunerna nära dem. I kategorin småstad och landsbygdskommuner ingår övriga kommuner.