Veteranmonumentet i Garpa parken.

Nytt veteranmonument i Garpaparken

Nu har vi invigt ett nytt veteranmonument i Garpaparken. Veteranmonumentet är en hyllning till de som har arbetat i fredsbevarande tjänst.

Katarina Jonsson (M), kommunalråd i Skövde kommun, Göte Lundmark ordföranden för Fredsbaskrarna Skaraborg och Sverker Göransson ordförande för Sveriges veteranförbund höll i invigningen som blev en festlig och fin stund.

Medlemmar från BBMC/ BLUE BERETS MC SWEDEN var fanbärare och bland de inbjudna fanns representanter från Trängregementet, Kriminalvården Tidaholmsanstalten, Röda Korset i Skövde, Skaraborgs regemente, P 4, Markstridsskolan och Polisen Skövde.

Bakgrund

Sverige har sedan 1948 skickat ut över 100 000 svenskar på internationell tjänstgöring i konflikt och stridsområden utomlands. Det har skett inom ramen för FN, NATO, EU och OSSE. De har varit en viktig del av svensk utrikespolitik med syfte att stötta länders demokratiska utveckling och samtidigt förhindra lokalbefolkningens lidande. Skövdebor har sedan starten 1948 deltagit i dessa fredskapande insatser.

I Sverige finns det i dagsläget 33 minnesplatser för fredsbevarande tjänst och det är Sveriges veteranförbund fredsbaskrarna som står bakom dessa minnesmonument.

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen. SVF tar tillvara på veteranernas och deras anhörigas intressen, samt bevarar och utvecklar det kamratskap som har grundats under tjänstgöring vid internationella insatser.

Veteranmonumentet i Skövde står i Garpaparken och invigdes den 2 september 2020.

Förslaget till veteranmonumentet kom från Claes Beckman och beslutades av kommunfullmäktige.