Stad i ljus

Även om det är riktigt mörkt ute nu mitt i december, så lyser Skövde mer än någonsin. Från tusentals lampor faller ett varmt ljus över dem som ger sig ut i mörkret. Stad i ljus har i år blivit ännu mer ljust i och med att arrangemanget har utökats med en hel del nyheter.

- I år har vi flera nya ljusinstallationer runt om i kommunen som vi är väldigt glada över, säger Evalena Öman, projektledare för Stad i ljus. Hela syftet är att vi vill lysa upp vintermörkret och genom de här nya installationerna har vi kunnat uppfylla det ytterligare.

Nytt för i år är bland annat de ljusträd som står runt om i kommunen där lampor pryder nästan varenda gren. Totalt rör det sig om 225 000 LED-lampor fördelat på nio träd.

- Det är skickliga arborister som har lagt många timmars arbete på att omsorgsfullt linda in träden med ljusslingor, säger Evalena. Det är ju viktigt att det görs rätt och med omsorg för trädet så att de inte skadas. Träd är ju vackra och nu får de en möjlighet att visa upp sig även under den här säsongen.

Även granarna på Drottninggatan är nya för i år och så även de ljusbågar som står på Kulturhustorget.

- De här bågarna ska vara inbjudande att vandra igenom och ska kunna erbjuda både en känsla och en upplevelse där och då, men är även gjorda så att de ska göra sig bra på bild så att man kan ta med sig sin upplevelse och dela den med andra, säger Evalena. Ljusbågarna är till för att man ska röra sig igenom dem, precis som med den stora lysande julkulan som står på Hertig Johans torg. Men där vi har vi även satt upp bänkar och skapat en plats där man också kan stanna upp. Det är roligt att se hur både barn och vuxna använder de här platserna och hur de skapar glädje.

Stämningsfullt och säkert

I alla kommunens ljusinstallationer finns ett varmt ljus som ska ha just en stämningsfull effekt. Det har även lagts mycket omsorg kring säkerheten och att skapa miljöer som inbjuder till mer möjligheter än de som kanske är uppenbara.

- Det finns många kreativa sätt att ta till sig ljusen på och vi har varit måna om att det ska finnas utrymme att hitta sitt sätt. Jag har bland annat sett att vår gran på Hertig Johans torg får agera som gömställe när barn leker kurragömma, som ett exempel. Då är det ju viktigt att det är installerat säkert och tryggt så det är verkligen en prioritet.

Ljusvandring genom ett glittrande Skövde

Stad i ljus kan även upplevas genom en ljusvandring där man kan ta del av alla installationer och få reda på bakgrunden till dem. Den finns tillgänglig till och med 26 februari. Läs mer om vandringen här: Stad i Ljus (vastsverige.com)