Hur växer vi hållbart?

Visionsdagen 2017 hölls den 9 februari och bjöd både på inspiration från framstående forskare och experter, likväl som praktiska exempel från lokala aktörer.

Vi vill tacka för en fantastisk förmiddag och den positiva stämning som alla inblandade medverkade till! Nedan kan du ta del av Visionsdagen i efterhand.

Skövde har goda förutsättningar att fortsätta växa hållbart. Nu vill vi vidare och önskar att du följer med på resan. Dina visioner behövs eftersom framtida utmaningar kräver konkreta omställningar och nya sätt att arbeta. Var med och bygg vidare på vårt hållbara Skövde!

Se dagen i repris

Här hittar du alla klipp från dagen.

Moderator och föreläsare

Karolina Sahlström. Dagen leds av en av Skövdes egna visionärer på hållbarhetsarenan. Karolina har alltid haft ett stort intresse för natur och miljö. Detta omsatte hon i studier genom att läsa civilingenjör Ekosystemteknik på Lunds tekniska högskola.

Numera är hon vd för det kommunala bolaget Kreativa Hus Skövde, där energifrågorna står högt upp på agendan. Karolina arbetar även i familjeföretaget som driver mjölkproduktion. Här är fokus på att optimera för en resurssnål och hållbar produktion för framtiden.

Tomas Kåberger. Vi är mycket stolta över att ha en av Sveriges främsta experter inom energiområdet på plats, nämligen Tomas Kåberger. Under denna timme tar han med oss på en energifull resa världen över, där han begripliggör det komplexa paradigmskifte som pågår inom området. Vi avslutar sedan resan på en lokal nivå och får en uppdaterad bild av hur Skövde måste tänka för att hänga med i omvandlingen.

När Tomas inte föreläser är han professor på institutionen för Energi och Miljö vid Chalmers Tekniska Högskola och leder arbetet med att ställa om till förnybar energi i Japan. Tidigare har Tomas även varit generaldirektör för Energimyndigheten samt ordförande i Svenska Bioenergiföreningen.

Alexander Ståhle. En av Sveriges mest framstående stadsforskare heter Alexander Ståhle. I sin föreläsning vänder han upp och ned på den stad som byggts de senaste hundra åren och vi får veta varför våra städer håller på att förändras och hur vi kan nå en mer rättvis och hållbar framtid. Han beskriver på ett lättsamt och pedagodiskt sätt hur en tätort som Skövde kan växa både grönt och tätare, något som annars ofta blir motsättningar. 

Under hösten gav Alexander ut sin första bok Alla behöver närhet, där han utifrån en unik trendanalys av över 400 experter skapat tre olika scenarier för framtidens städer. Utöver sin forskarkarriär är Alexander VD för arkitektkontoret Spacescape som arbetat med en lång rad projekt, bland annat Nya Slussen, Nya Kriuna och Airport City Stockholm.