Energikrisen
Risken för strömavbrott är verklighet den här vintern de dagar vi förbrukar mer än vad som produceras. För att minska risken att drabbas måste vi tillsammans minska elkonsumtionen. Skövde kommun arbetar i både det lilla och det stora med att spara kilowattimmar, hjälp till du också.
Tillgången på planerad elproduktion brister och Skövde kommun ser därför över sin elkonsumtion för att spara så många kilowattimmar som möjligt och därmed minska risken för ett strömavbrott. Många blir påverkade av höga priser på el, men de åtgärder som kommunen genomför syftar till att minska den totala elkonsumtionen, inte till att spara pegar.
Skövde kommun har skyndat på arbetet med att effektivisera energianvändningen. Kommunen har stabila elavtal och har en ekonomiskt stabil grund att stå på som gör att vi kommer att klara av ökade kostnader för el. I kommunen arbetar en särskild ledningsgrupp med energibesparing.
Spara kilowattimmar hemma
På Energimyndighetens webbplats finns tips och råd till dig som privatperson om hur du kan se över din egen elkonsumtion. Du hittar även bra information på Skövde Energis hemsida.
Frågor och svar
Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning?
Hur länge måste jag klara mig själv vid ett strömavbrott?
Alla invånare måste vara beredda att klara sig själva en tid vid ett strömavbrott. Se till att ha en god hemberedskap så att ni kan hålla värmen, laga mat, kommunicera med anhöriga och ha tillgång till vatten. Den hjälp kommunen kan erbjuda kommer att gå till de som verkligen behöver den; sköra och sjuka i samhället.
Vad är det som drar el?
Exempel på energibesparingar i kommunen:
- Bastuaggregat som ej körs: 17 000 kWh/månad
- Billingehov is C som ej öppnas: 25 000 kWh/månad
- Släcka lampor och stänga av utrustning: ca 163 000 kWh/månad
- Motorvärmare, kompressorer vid kommunverkstaden: 4 000 kWh/månad
- Arenan Upplevelsebadet minskade öppettider: 35 000 kWh/månad
- Stadshusets adventsljusstakar som inte tänds: 670 kWh/månad
I hemmet tar det för olika hushållsapparater så här lång tid att förbruka 1 kWh:
AC/Luftkonditionering: 1 timme
Adventsljusstake LED: 1428 timmar
Bastuaggregat (6000 W): 10 minuter
Dammsugare: 1,4 timmar
Elvisp (500 W): 2 timmar
Frys, klass A++: 32 timmar
Glödlampa 40 W: 25 timmar
El-golvvärme 1 m²: 8 timmar
Hårtork (2200 W): 27 minuter
Infravärme (1800 W): 30 minuter
Kaffebryggare (1500 W): 50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare: 27 minuter
Kylskåp, klass A++: 75 timmar
Ladda Smartphone: 200 timmar
Ladda Laptop: 15 timmar
LED/LCD-tv (på): 14 timmar
LED-lampa 1 W: 1000 timmar
Lågenergilampa 7 W: 143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt): 1 timme
Motorvärmare: 1,5 timme
Plattång: 18 timmar
Rakapparat: 184 timmar
Rosta bröd: 1 timme
Spelkonsoll: 11 timmar
Strykjärn: 27 minuter
Symaskin: 14 timmar
Torktumlare, energiklass B: 20% torrt
Tvättmaskin 40°: 1-2 tvättar
Ugn: 75 minuter
Ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare
Skövdes energi- och klimatrådgivning finns till för att förmedla opartisk och kostnadsfri rådgivning om energi och klimat till privatpersoner, företag och lokala organisationer. Vi ger dig tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och hur du ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt.
Varför är elen så dyr?
Just nu är elpriset per kWh mycket högt. Även om din förbrukning inte har ökat jämfört med tidigare, så gör det höga elpriset att din faktura blir högre än normalt.
Elpriset rusar framför allt för att elen har blivit så dyr i Europa. Eftersom vi har en gemensam elmarknad så ökar efterfrågan på svensk el och därmed ökar även de svenska priserna. De stigande elpriserna beror framför allt på dyrare gas som följd av kriget i Ukraina men det finns många fler förklaringar.
Läs mer på Energimyndighetens hemsida.
Jag kan inte betala min elräkning.
Alla kan någon gång hamna i ekonomiska svårigheter. Det kan röra sig om tillfälliga problem med det kan också handla om mer långvariga bekymmer på grund av till exempel arbetslöshet. Detta kan innebära att man behöver stöd med sin ekonomi. Läs mer om försörjningsstöd
Vad gör Skövde kommun?
Ett omfattande arbete har genomförts med att ta fram vilka åtgärder som Skövde kommun ska arbeta med för att bidra till en minskad elkonsumtion och samtidigt bibehålla samhällsviktiga verksamheter.
Målet är inte att spara pengar utan att bidra till en minskad elkonsumtion i hela Sverige i syfte att minska risken för strömavbrott i vinter.
- Alla verksamheter har i uppdrag att bidra till att spara el i vardagen. Små åtgärder i vardagen kommer att ge resultat i det totala och bidra till att vi i bästa fall kan undvika att stänga verksamheter för att spara el. Här kan alla bidra genom att göra smarta val, våga vara kreativa och tänka nytt.
- Kommunens grunduppdrag är tydligt prioriterade och vi ska fortsätta leverera skola, vård och omsorg oavsett om det blir strömavbrott eller ej.
- I Skövde kommun drivs värmesystemen av fjärrvärme, vilket innebär att det inte gör någon skillnad att sänka temperaturer. Därför kommer detta inte att vara en del av åtgärderna.
- Gatubelysning kommer fortsatt att vara tänd utifrån ett trygghetsperspektiv, men kan möjligen anpassas på vissa ställen.
- Julbelysningen består primärt av LED-lampor vilket har väldigt liten påverkan på konsumtionen i stort. Denna kommer att tändas för att bidra med trygghet under årets mörkaste månader.
- Ett omfattande arbete med systematisk energieffektivisering inom kommunens verksamheter har påbörjats och kommer att fortsätta framåt.
Vilka kommunala verksamheter måste fungera vid strömavbrott?
Skövde kommun har ansvar för att de verksamheter som vi driver i vardagen ska fortsätta att fungera under ett strömavbrott eller annan samhällsstörning. Om det blir strömavbrott kommer skola och förskola att hålla öppet som vanligt, men med anpassad verksamhet. Hemtjänst, socialtjänst och äldreomsorg kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet under anpassade former.
Varför släcker inte kommunen gatu-/julbelysning?
Att ha gatubelysning är en trygghetsfråga och i Skövde kommun kommer inte belysning att släckas ner. Även julbelysningen kommer att tändas som vanligt. Upplysta gator och platser gör att människor går ut, att röra på sig är viktigt för en god hälsa. Skulle vi spara på utomhusbelysningen skulle det kosta i andra ändar, så som otrygghet, minskad handel och kostnader för ohälsa.
Vilka kilowattimmar sparar kommunen in på?
Kommunens större anläggningar som Arena Skövde, Kulturhuset och Billingehov drar stora mängder el. Inom dessa verksamheter gör vi åtgärder för att minska förbrukningen. Det kan handla om att anpassa när på dygnet vi använder el för att plana ut kurvan, eller att stänga av verksamheter vissa tider eller perioder.
Varför stängs bastun/idrottshallen/isbanan etc.?
Kommunens större anläggningar som Arena Skövde, Kulturhuset och Billingehov drar stora mängder el. Inom dessa verksamheter gör vi åtgärder för att minska förbrukningen. Det kan handla om att anpassa när på dygnet vi använder el för att plana ut kurvan, eller att stänga av verksamheter vissa tider eller perioder.
Basturna i omklädningsrummet i Arenabadet är därför avstängda från och med den 1 december 2022 och öppettiderna begränsas för badet. Även bastur i kommunala fritidsanläggningar i andra tätorter i kommunen hålls stängda. Däremot är basturna i Aqua Vitalis öppna.
En kilowattimma räcker för att köra ett bastuaggregat (6000 W) i 10 minuter. Jämför med adventsljusstakar i LED där 1 kilowattimma räcker till 1428 lysande timmar.
Varför kör kommunen snökanonerna?
Kommunen har tillsammans med Riksidrottsförbundet tecknat ett avtal för SM-veckan som genomförs i skiftet januari/februari. För att kommunen ska leva upp till det som är överenskommet enligt avtal måste spåren och skidbacken prepareras, det tar tid. Kommunen anpassar tiderna för när snökanonerna går till tider då elförbrukningen i samhället är låg (nattetid) för att inte belasta systemet i onödan.