Ukraina - så kan du hjälpa till

Det finns just nu ett stort engagemang för att hjälpa till och det är vi tacksamma för. I tider av kris är det viktigt att vi tillsammans visar stöd och solidaritet. Här har vi samlat information om hur du kan hjälpa till och vad som är viktigt att tänka på.

 

Frivilliginsatser i Skövde kommun

Anmäl dig som tolk

Du som har språkkunskaper i ukrainska och ryska (men även polska) kan anmäla ditt intresse för att hjälpa till i samband med att barn/ungdomar från Ukraina kommer till Skövde.

Anmäl dig som tolk i samband med flyktingkrisen

Anmäl att du vill erbjuda boende

Här tar vi emot anmälningar från dig som vill erbjuda boende för de flyktingar som kommer till Sverige till följd av kriget i Ukraina.

Skövde kommun har inte i dagsläget möjlighet att förmedla bostäder från privatpersoner till dem som behöver boende. Men eftersom många som hör av sig till oss väljer vi att samla in information om det skulle bli aktuellt framöver.

Anmäl möjlighet att erbjuda boende 

När behov uppstår hör vi av oss till dig som har anmält möjlighet att hjälpa till. Just nu vet vi inte hur behoven kommer att se ut, men vi arbetar för att förbereda oss. Du som hör av dig – ha tålamod – om och när behoven uppstår hör kommunen av sig. Just nu behöver vi skaffa oss en uppfattning om vilka resurser som finns tillgängliga. 

Frågor och svar 

Jag vill ta emot ukrainska flyktingar i mitt hem - vad gäller?

Jag har en lokal eller boende som jag kan hyra ut - vad gäller?

Jag är privatperson och har tagit emot flyktingar i mitt hem - vad gäller?

Jag vill ta emot ensamkommande flyktingbarn - vart ska jag vända mig?

Har du saker du vill skänka?

Jag har tagit emot ett barn och vill bli familjehem - hur gör jag?