Digitalt nationaldagsfirande i Skövde

Skövde kommun hoppar på inbjudan från regionen om ett digitalt nationaldagsfirande 6 juni. Flagghissning, nationaldagstal och musik från Skövde musikskola kommer visas via kommunens facebooksida strax innan regionens nationaldagskonsert från Göteborgs konserthus som startar klockan 14.00.

Skövde kommun beslutade tidigare i år att på grund av pandemin ställa in sitt traditionella nationaldagsfirande och den medborgarceremoni som årligen arrangeras för nya medborgare samma dag.

- Det kändes tråkigt att behöva ställa in så uppskattade evenemang, så när vi fick frågan om att göra ett lokalt digitalt firande i samband med den konsert som Göteborgs Symfoniker sänder ville vi självklart ta chansen att fira tillsammans, säger Jenny Skarstedt, kulturchef i Skövde kommun som också är årets nationaldagstalare.

Firandet från Skövde kommer att finnas för allmän beskådan kl. 13.30 på lördag och återfinns på Skövde kommuns facebooksida samt youtubekanal. Förutom nationaldagstal kommer flaggan att hissas i Helensparken till tonerna av representanter från Skövdes musikskola. Dessutom kommer nya medborgare i kommunen att uppmärksammas.

Scenprogram

Det blir ett kortare scenprogram från Skövde där förhoppningen är att folk efter det lokala firandet lämnar över till den specialinspelade konserten från Göteborg som sänds på GSOplay, Göteborgs Symfonikers digitala tjänst. Symfonikerna har sedan 1984 årligen gett en nationaldagskonsert i Slottskogsparken i Göteborg som i år uteblir på grund av Coronapandemin, men de uppmanar på sin hemsida att ta med sig telefonen eller datorn ut i trädgården på picknickfilten eller att i favorit fåtöljen ändå fira tillsammans med dem den 6 juni.