Stijn de Mil

Nästa steg för "maker space" i Skaraborg?

Maker space, eller ställen där vem som helst kan skapa nästan vad som helst, är ett hett ämne i Skaraborg. Förra veckan besökte rörelsen Folklab Kulturhuset i Skövde och då diskuterades frågan.

Folklab är som ett kringresande sällskap som vill visa på möjligheterna att skapa så kallade maker spaces lite här och där i landet. De startar, stödjer och driver sociala och digitala labb i hela Sverige och de va nyligen i Skövde.

Namnet Folklab är en ordlek av den svenska folketshusrörelsen och den internationella rörelsen Fablab som grundades i Belgien.

Idén med Fablab är att via enklare men högteknologiska labb eller verkstäder möjliggöra för vem som helst att vara kreativ och social på samma gång och det har blivit en internationell succé.

-         Vi ser detta som ett komplement till folkbildningen. Att människor ska kunna använda sina händer och vara kreativa, berättar Staffan Hjalmarsson som i förra veckan var på Kulturhuset i Skövde och träffade besökare och genomförde en workshop.

Med på besöker var även Fablabs grundare Stijn de Mil som hade kört från Belgien i sin ombyggda budbuss som nu är en mobil skaparverkstad.

-         Vi har 3D skrivare och en laserskärare i bussen, men allt är enkelt att använda och säkert så att det inte kräver personal utan de som kommer får hjälpa varandra, berättar han.

Fablab har utrustat över 50 liknande labb i hela Europa och Stijn de Mil har många fina berättelser om hur de små bussarna blivit mötesplatser och skapande verkstäder där människor möte.

Stijn de Mil konstaterar också att ett rullande maker space är perfekt för landsbygdskommuner där verkstaden kan flytta runt mellan skolor och hembygdsföreningar.

-         En fullt utrustad bil kostar runt 50 000 euro och vår ambition är att få till en armada av bilar i Sverige, säger Staffan Hjalmarsson från Folklab.

Fablab

En namnbricka utskuren med laser i Fablabbussen.

På den wordshop som anodnades under besöket diskuterades hur nästa steg för ett maker space i Skaraborg kan se ut.