Stort grattis till alla vinnare vid Skövde Idrottsgala 2018!

Lördagen den 27 januari gick årets upplaga av Skövde Idrottsgala av stapeln! Kvällen innehöll bland annat mycket glädje, en fartfylld show och välförtjänta pristagare!

Årets kvinnliga idrottare

Anneli Ohlén & Emma Svanäng, Billingens Distansridklubb

Anneli och Emma var med i det svenska laget som vid sommarens EM i Bryssel, skrev svensk ridsporthistoria. Inför mästerskapet var lagets enda målsättning att ta sig runt. Det skulle i så fall vara första gången sedan EM 2006. Men det blev så mycket bättre än så! Sverige tog sig i mål och det som tredje bästa lag. Bronset innebär den första svenska medaljen vid ett internationellt mästerskap i distans på 17 år.

Årets manliga idrottare

Albin Elowson, FMCK Skövde

Efter en skada i säsongsinledningen varvade Albin Elowson upp till full gas och slutade året på topp. Andraplaceringar i både SM och i prestigefyllda Gotland Grand National följdes upp av segern i klassiska Novemberkåsan, som Elowson blev förste skaraborgare att vinna sedan Anders Eriksson 2003.
 

Årets lag

HK Country

Efter att ha ramlat ur allsvenska premiärsäsongen fick HK Country ta nya tag i division 1. Det slutade med serieseger och avancemang tillbaka till näst högsta serien. HK Country gjorde det med fartfylld, profilrik och rolig handboll. Niklas Gudmundsson kom tillbaka till sin moderklubb efter en lång elitkarriär och bjöd på show i många matcher.

Årets kvinnliga junior

Trine Forss, Skövde Simsällskap 

Trine Forss slog till med guld på Nordiska mästerskapen för juniorer i Reykjavik på 100 meter ryggsim och silver på dubbla distansen. Dessutom tog 14-åringen guld på junior SM på 50 meter fritt i långbana under SM-veckan i Borås.

Årets manliga junior

John Salomonsson, FMCK Skövde

Han åkte mycket stabilt under säsongen och tog hem SM-guldet i sin klass, USM 2. John har tack vare träningsflit och en målmedveten satsning visat en stadig och stigande utvecklingskurva. Nu blev det guld på SM och även en del tävlingar på EM. 

Årets ledare

Jonas Söderlund, Skultorps Tennisklubb

Jonas har under de senaste fem åren varit drivande och utvecklat såväl klubbens tränings- som tävlingsverksamhet. Han är själv tränare, deltar i styrelsearbetet samt hjälper till med underhållet av tennisanläggningen. Antalet tränande har bland annat via Jonas ledande engagemang ökat från cirka 45 juniorer till närmare 160 juniorer samt 85 vuxna.

Jonas har en entusiasmerande förmåga att få såväl vuxna som barn att ha kul på tennisbanan, skapa en rolig och intressant miljö – ovanstående är ett tecken på Jonas lyckade ledarskap.

Årets idrottare med funktionshinder

Aaron Lindström, SK Vitesse

Aaron blev i december uttagen till Paralympics i Sydkorea och fick paralympiska Guldklubbens Talangstipendium för sina insatser. Vid 17 års ålder är han rankad som nummer 25 i världen efter flera goda insatser i världscupen. I Paralympics är målet att han skall tävla i såväl slalom, storslalom som super-G.

Årets förening

Skultorps Tennisklubb

Genom engagemang, påhittighet, energi, glädje, gott samarbete med andra tennisklubbar, skolor, fritids och föräldrar har den lilla klubben satt sin ort Skultorp – på tenniskartan.

Föreningen fortsätter att öka i antalet utövare och medlemmar för varje år. Detta är ett resultat av många arbetstimmar och stort engagemang från klubbens engagerade medlemmar. Sett till antalet utövare, 470 personer, är Skultorps Tennisklubb numera en av de största tennisklubbarna i Västra Götaland, sett till antalet utövare.
 

Årets kvinnliga unga ledare

Amanda Strömberg & Tilde Ericsson, Skövde Taekwon-Do Club

Två inspirerande förebilder som är starkt omtyckta i sin förening. Kombinerar ett leende på läpparna med en fast hand som gör att de utvecklar sina barn- och ungdomsgrupper som de tränar flera gånger i veckan.
 

Årets manliga unga ledare

Marcus Pettersson, Skövde AIK 

Marcus är onekligen en viktig resurs för Skövde AIK. 25-åringen har många uppdrag i föreningen där han fungerar som målvaktstränare, sitter med i marknadsgruppen, arbetar på kansliet och är med på bänken vid A-lagsmatcher. Marcus är en entusiastisk person med många idéer och ett imponerande driv.
 

Årets eldsjäl

Arne Lorentzon, Skövde Bandy

”Mr Skövde Bandy” vars brinnande engagemang lyser lika starkt och intensivt som det röda nystanet en iskall vit vinterdag. Han spolar is dag som natt på Billingens isbana och är samtidigt en visionär som kämpar för att utveckla både bandyn och idrottslivet i Skövde.
 

Hederspriset

Sture Haglind, IFK Skövde Handboll

Sture var först aktiv som spelare i IFK Skövde, men kom tidigt in på ledarbanan. Det är åtskilliga handbollsspelare som haft Sture som tränare i IFK:s verksamhet och på handbollsgymnasiet. En slitstark person som i över 40 år i IFK:s handboll aldrig har vacklat i sitt ledarskap.

Han har stor del i att IFK Skövde utvecklades till en av landets mest framgångsrika klubbar, inte minst på ungdomssidan där klubben fostrat mängder med duktiga spelare, där många sedan har gått vidare som ledare. Ingen nämnd och ingen glömd, men Sture har spelat en roll för många.

Han är fortfarande aktiv i klubben. Han finns bland annat med runt elitlagets hemmamatcher och har uppdrag inom ungdomsverksamheten. En ledare som alltid har sett till föreningen och spelarnas bästa. Ett okuvligt ledarskap i såväl med- som motgång. Som instruktör omvittnas Sture som lugn, saklig, pedagogisk och rättvis.

En mycket värdig vinnare till Hederspriset 2017!
 

SLA-plaketten 2017 - Årets Idrottare i världen

Anton Strålman, Tampa Bay Lightning