Christine Waller - En vandrare

13 juni-10 augusti 2019

Konstmuseet i Skövde har under våren 2019 tagit emot en stor donation med verk av konstnären Christine Waller (1957-2017). Hon levde i Längjum utanför Vara fram till sin alltför tidiga bortgång häromåret.

 

I och med att vi nu införlivar Christine Waller i vår samling får vi ett fjärde ben att stå på i vårt arbete med att lyfta upp och fördjupa oss i enskilda konstnärskap. Christine Waller kompletterar vår befintliga samling väl, i relation till konstmuseets normkritiska arbete, hennes konstnärliga tekniker, tiden hon var verksam i samt i mötet mellan den lokala, nationella och internationella konstscenen. Genom denna utställning börjar vi på allvar arbeta med den stora samling verk hon lämnade efter sig, i hopp om att Christine Wallers konst ska nå en bredare publik.

I utställningen presenteras dels konstnärens signum – bilder i form av måleri med fotocollage, den teknik som Christine Waller arbetade mest med. Dessutom visas ett antal verk ut serien Girls only där hon belyser flickors, rätt att få vara barn, utan det patriarkala samhällets kommersiella och sexualiserade blickar och förväntningar.

Vi har valt att samla konsten i denna utställning under rubriken En Vandrare, passande för en konstnär som tycks ha haft svårt att sitta still, som gått pilgrimsvandringar och rest kors och tvärs över jordklotet i ett sökande efter uppslag, tankar och bilder.