Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har återigen börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller från 17 februari till 14 mars. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer.

Läs mer

Slideshow imagebild1Slideshow imagebild2

Utställningar

På Skövde Stadsmuseum har vi två permanenta utställningar samt rullande tillfälliga utställningar.

Tillfälliga utställningar

Min djuriska park

Min djuriska park är en minst sagt fantasieggande utställning för hela familjen. Här möter du ett 40-tal djur som på ett kreativt och lekfullt vis är sammanfogade av olika prylar vi omger oss med i vardagen.

konstverk skapat av Eric Langert

De återvunna materialen öppnar för tankar kring vad saker och ting har för ursprung och vilka egenskaper de ger djuren. Här får varje djur sin unika karaktär av sitt material – fladdermöss gjorda av paraplyer,  dammsugarmunstycken som förvandlats till apor, en noshörning vars horn består av en brandyxa eller en 3,5 meter lång krokodil gjord av bildäck.

Min Djuriska Park är skapad av konstnären och scenografen Eric Langert. Överraskningar och det oväntade tillsammans med en stor portion humor är drivkrafter i skapandet. Sannolikt är dessa ingredienser förklaringen till utställningens popularitet. Min Djuriska Park har turnerat runt i Norden i över tjugo år och människor i alla åldrar uppskattar den.

När utställningen kommer till Skövde är det 50:e gången den visas!

 Visas 29/2-23/5 2020

Permanenta utställningar

Basutställning kring Skövdes historia

Skövde har vuxit fram och utvecklats som stad under 600 år. Kvinnor och män, unga och gamla, rika och fattiga – alla har de varit med om att forma staden till det den är idag. De har bott här i generationer eller varit gäster från när och fjärran. Oavsett om de har bott i staden i hela sina liv eller bara passerat förbi har de gjort ett avtryck i Skövdes historia. i den här utställningen möter du stadens skyddshelgon Sankta Elin, kyrkomålaren Johan Risberg, läkaren Per Adolf Edgren, djurparksägaren Vilhelmine Miehe, hemslöjdspionjären Lilli Zickerman och många fler.

Utställningen är indelad i fem teman:

Hälsa och sjukdom
Nöjen
Arbete och skola
Brott och straff
Boende och byggande 

Här kan du titta, lyssna, känna, leka, arbeta eller bara vila en stund. Förundras, förfasas och fascineras!

Öppet magasin

I vårt öppna magasin kommer historien till liv bland våra tusentals bruksföremål från Skövdetrakten. Här hittar du bland annat båtar från stenåldern, en av de första microvågsugnarna, vår samling av Sven M Wincratz möbler, inredning som en gång har stått på Skövde Vattenkuranstalt och mycket mer. 

Utställning.