Idrottsgala 2020

Skövde Idrottsgala 2020

Här är alla vinnare som firades under Idrottsgalan 2020!

Vilken festkväll det blev på Arena Skövde lördagen den 25 januari! 

Bandet Janes Bomb med konferencier Jerker Tenenbaum fick gästarna att både jubla och tävla under kvällen och berörda och glada vinnare avlöste varandra på scenen. 

Vinnare på Idrottsgalan i Skövde 2020

Årets kvinnliga idrottare, Emma Sandsjö - Skövde Dukes

Emma var först en framgångsrik fotbollspelare som när den karriären var över valde att byta sport och istället sadla om till amerikansk fotboll. För många ett något ovanligt och tufft val. Inte för Emma som snabbt kom in i sin nya idrott. Framgångarna lät inte vänta på sig och under 2019 fick hon vara med och vinna SM-guld och sedan ett historiskt EM-silver med landslaget. Emma har visat att det mesta är möjligt om det bara finns vilja och ambition.

Årets manliga idrottare- Matias Helt Jepsen, IFK Skövde HK

Matias Helt Jepsen kom in som en enorm förstärkning och lyfte IFK Skövde från en tynande tillvaro till att nå ända fram till SM-semifinal för första gången på tolv år. Det 31-åriga spelgeniet från Herning valdes dessutom till Handbollsligans bästa mittnia och hade en given plats i seriens All-star team. En ödmjuk publikfavorit som på rekordkort tid vunnit IFK fansens hjärtan.

Årets lag IFK Skövde HK

 2019 var året då IFK Skövde återfick sin forna stjärnglans och väckte liv i minnen från när laget tillhörde toppskiktet inom svensk handboll. Efter en sju år lång ökenvandring som inneburit såväl nerviga kvaldrabbningar som allvarligt konkurshot så tog sig IFK Skövde nu till slutspel för första gången sen 2012. Att det blåvita laget nådde hela vägen fram till SM-semifinal är en bedrift som innebär att de återigen kan räkna sig som ett av landets bästa handbollslag.

Årets förening, Skövde Parasportförening

Skövde Parasportförening är en öppen, välkomnande och varm förening som tar ständiga kliv i sin strävan att göra det möjligt för alla att få idrotta. Föreningens innebandysektion tillhör de främsta i landet och Skövde Parasportförening prisades under 2019 för sitt ovärderliga arbete genom att tilldelas Jerrningfondens Parasportpris som går till en förening som haft stor betydelse för utvecklandet av den breda idrottsrörelsen för barn och ungdomar med särskilda behov.

Årets kvinnliga junior, Hilja Schimmel - Skövde SS

Hilja har under året fortsatt att visa en mycket stark utveckling. Bland många fina resultat under året skall SM-guld på 200 meter bröstsim på kortbana för seniorer nämnas. Hon tog även guld på samma distans vid JNM på Färöarna. Hilja har redan nått långt i sin utveckling, men det finns alla möjligheter att det kommer mycket mer från henne även i framtiden.

Årets manliga junior-Victor Ljungkvist, IFK Skövde HK

Den flyfotade 19-åringen Victor Ljungkvist slog igenom med dunder och brak under 2019 och visade upp en mognad i sitt spel som är unik för en tonåring. Under året spelade han U19 VM med landslaget och hans resoluta försvarsspel och modiga genombrott vittnar om en framtid i den yttersta eliten. Nästa generation Ljungkvist är nu här och den är här för att stanna.

Årets ledare/tränare Jonas Wille, IFK Skövde HK. 

Jonas Wille kom till IFK Skövde HK säsongen 2018/19 och lyckades direkt omvandla IFK Skövde från ett bottenlag till ett topplag i handbollsligan. Jonas har lyckats få ihop laget som tillsammans presterat på en hög nivå. Individuellt har han lyckats få ut betydligt mer av varje spelare än vad som tidigare visats. Ledarskapet har under året stärkts och Jonas har överfört en trygghet och självförtroende till laget. Jonas blev utnämnd till ligans bästa tränare under förra säsongen. Han tilldelades också Elitdomarföreningens Guldpipa samma säsong.

Årets idrottare med funktionshinder, Per Pettersson, Skövde Parasportförening

Per har varit med sen starten i Skövde Parasportförening. Per är killen som alltid finns med på träningar och matcher i både innebandy och fotboll. Han är alltid glad och verkligen gillar allt och alla både bland spelare o tränare. Per är en kille som finner såå mycket glädje att få tävla och träna och därmed är han ett fint föredöme för sina kamrater i Skövde Parasportförening.

Pers segergester och målgörargester är något otroligt glädjande att se och som är väl förunnat att uppleva för alla.

Årets kvinnliga unga ledare, Meya Himmer, Skövde Tennisförening

Meya visar trots unga ålder redan prov på ett stort och moget ledarskap. Hon är mycket populär både hos sina adepter, föräldrar och ledarkollegor i föreningen. Hon är med sitt sätt och ledarskap ett stort föredöme som betyder mycket för klubben och dess ungdomar.

Årets manliga unga ledare- Robin Lundberg, Skövde BC

Robin Lundbergs breda engagemang och brinnande vilja är guld värd för Skövde BC. Han har en stor del i att boxningsklubben rest sig på nio och nu är en slagkraftig förening där medlemmar står på kö för att komma med. Lundberg har även startat upp träning för personer med Parkinsons sjukdom vilket lockar deltagare från hela Skaraborg.

Årets eldsjäl, Kent Sjödin, Skövde ABK 

Under många års tid har Kent lagt ner oräkneligt många timmars arbete i föreningen. Kent hjälper till med allt från administrativt arbete, planering och genomförande av tävlingar och arrangemang, samt en viktig del i föreningens vardagliga verksamhet i klubblokalen. Kent har varit aktiv i klubbens styrelse i många år både som ordförande och ledamot. Nu var planen att Kent skulle trappa ner något på antalet timmar i föreningen, men istället har han valt att utbilda sig inom sponsring och barnkonventionen, allt för att kunna utveckla och förbättra föreningens verksamhet. 

 SLA-plaketten: 

Max Friberg – Frölunda Indians.

 

Hederspriset, Kurt-Evert Larsson - Skultorps IF

Om man säger Kurt-Evert är det många som undrar, säg istället ”Putte” så vet alla i Skultorps IF i synnerhet och även många andra i allmänhet vem det är.

Han började i Skultorps IF 1962 och varit sin klubb trogen sedan dess. Putte var aktiv som spelare till 1974 och satt i styrelsen fram till föreningen firade 75 år 2015 då han blev hedersordförande. 

I samband med jubileet invigdes en konstgräsplan vid Orkanvallen som förärades med namnet: Putteplan. Även det ett bevis för den uppskattning Putte röner i klubben för allt det ideella arbete som lagts ner.

 Skultorps IF är en av Skövde kommuns allra största och livaktiga föreningar med verksamhet för både pojkar och flickor. Något som Putte Larsson i allra högsta ligger bakom tack vare sin föreningskänsla och stora engagemang.

Putte är fortfarande aktiv i idrottsföreningen på olika sätt. Han är även sekreterare i supporterklubben Gamla SIF.

SLA:s Guldboll: 

Matilda Andersson, Skultorps IF och Gustaf Norlin, Skövde AIK.

Under kvällen delades även Årets Föreningsledarstipendium ut av Kultur- och fritidsnämnden:

 Eva Ek, Skultorps Tennisklubb