Bild på Paula Cal och Flors Colette

Skövdes spelindustri blev Paula och Flors nya hem

Paula Cal och Flor Coletta från Argentina har hittat sitt riktiga hem i Skövde och den lokala spelindustrin inom Sverige Game Arenas community. I oktober började de arbeta på Palindrome Interactive och har inga som helst planer på att lämna Skövde inom den närmsta framtiden.

"Vi var säkra på att det var något speciellt som väntade på oss här", säger Paula Cal.

Paula, Senior Animator, och Flor, 3D Artist, träffades när de båda arbetade på CIARDI, en statligt grundad animationsstudio i Buenos Aires, år 2014. De delar sin kärlek till visuellt berättande, resor och sina två hundar, Lexa och Tita.

– När jag var liten ville jag vara en del av ett Disney- eller Pixarprojekt men livet styrde in mig på spel istället. På mitt första jobb fick jag riktigt bra vänner och bland dem fanns Paula som några år senare blev min fru, säger Flor.

Paulas resa till dataspelsutveckling började med en barndomsdröm om att jobba med animation.

– Jag gick ursprungligen en filmskola och fick så småningom mitt första jobb med en indiefilm efter ett par år. Efter det fick jag möjlighet att vara med i en mängd olika projekt så som reklamfilmer, tv-program och slutligen VR och spel, säger Paula.

Immortal Realms


Efter att ha bott i Berlin i ett år, var Paula och Flor redo för ett miljöombyte.

– Vi är båda ganska tysta och introverta, vilket innebär att vi behöver våra egna utrymmen och gärna nära naturen. Vi vill inte längre bo trångt eller att det är trångt på bussen eller på jobbet, säger Flor.

De fick reda på att Palindrome Interactive i Skövde var på jakt efter nya talanger genom en vän.

– Vår vän såg jobbannonsen och hade bekanta som hade bott i Skövde när hon arbetade på en spelstudio och det hon beskrev lät väldigt intressant. Vi gjorde lite efterforskningar själva om företaget och var mycket imponerad av kvaliteten på deras senaste titel, Immortal Realms. Vi bestämde oss för att ta kontakt med dem och efter vårt första möte så var vi säkra på att det var något speciellt som väntade på oss här, säger Paula.

Vänliga och respektfulla

Det har gått nästan fyra månader sedan Paula och Flor flyttade till Skövde och de har sedan dess utforskat staden lite i taget.

– Det känns som om jag äntligen befinner mig i min egen rytm. Alla är så vänliga och respektfulla. Även om vi är tacksamma över att alla pratar perfekt engelska här så ska vi försöka lära oss svenska så fort som möjligt, säger Paula.

Processen att flytta från Buenos Aires till Berlin några år tidigare var komplicerat för Paula och Flor, och var därför tveksamma till att flytta till Skövde.

– Lägenhetsjakten gick smidigt, vilket var en helt annan historia när vi stötte på Berlins otroligt konkurrenskraftiga, och husdjursovänliga, bostadsmarknad. Vi kan med säkerhet säga att det är den trevligaste lägenheten vi någonsin har bott i, och vi kunde inte vara lyckligare med hur det blev, säger Flor.

Attrahera talang och kompetens

Louise Hallberg, arbetar med näringslivsutveckling på Skövde kommun och ett av hennes fokusområden är talangattraktion. Hon har varit en del av projektet Sweden Game Arena sedan 2019 och hennes roll är att arbeta både strategiskt och operativt för att utveckla Skövdes erbjudande vad gäller att attrahera den talang och kompetens som den växande lokala spelindustrin behöver.

– När Palindrome Interactive skulle anställa Paula och Flor så kontaktade de Sverige Game Arena för att diskutera omlokalisering av sina framtida medarbetare. Det kan vara svårt att hitta lägenhet i Skövde, speciellt med kort varsel. Å andra sidan, att veta att det kommer att finnas en plats att bo är avgörande för någon på väg att acceptera ett jobberbjudande som innebär omplacering. Det är också vanligt med frågor om visum, skatter och andra praktiska saker, säger Louise.

Att hitta rätt kompetens pekas ofta ut som en av de största utmaningarna för företagens fortsatta utveckling och framgång.

– Vi är glada över att Palindrome Interactive kunde välkomna Paula och Flor till sitt team och hoppas att de kommer att gilla sitt nya hem, säger Louise.

Personlig utveckling

Paula och Flor ser fram emot sin framtid i Skövde och på Palindrome Interactive.

– På Palindrome är de inte bara intresserade av vad du kan tillföra projektet, utan också i din personliga utveckling och hur du känner dig överlag som individ. Det värdesätter vi otroligt mycket. Vi är väldigt tacksamma över att vara i denna otroliga miljö, och hoppas att vi tillsammans kan skapa otroliga saker framöver, ett steg i taget, säger Paula.