Sommarpraktikant pratar med en kvinna

Skövde kommuns sommarpraktik 2024

Under 2024 är du som är född -06, -07 och -08 välkommen att sommarpraktisera hos Skövde kommun. Går du på ett fyraårigt gymnasieprogram kan även du som är född -05 ansöka.

Vad är sommarpraktik?

Sommarpraktik är ett sätt att prova på hur det är att arbeta i Skövde kommun. Du får arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Det är också en möjlighet för dig att lära känna Skövde kommun som arbetsgivare. Samtidigt som sommarpraktiken är en stor möjlighet för dig förväntas du ta ansvar och utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt.

Vad kan jag få göra?

Du får under handledning möjlighet att prova på arbetsuppgifter inom en kommunal verksamhet. Till exempel arbete inom naturvård, omsorg, kultur och fritid.

Vem kan söka?

Under 2024 är du som är född -06, -07 och -08 välkommen att sommarpraktisera hos Skövde kommun. Går du på ett fyraårigt gymnasieprogram kan även du som är född -05 ansöka.

Du måste vara folkbokförd i Skövde kommun för att få praktisera inom kommunen.

Du behöver ha ett svenskt person- eller samordningsnummer

  • Du som har ett samordningsnummer kommer behöva lämna bankkontonummer vid samma tillfälle som ansökan. För mer information om hur du ansöker om sommarpraktik, kontakta Ingrid Steen, 0500-49 74 93

Eftersom vi inte kan ge dig handledning på olika språk behöver du kunna kommunicera på svenska.

Under vilka perioder/veckor praktiserar man?

Sommarpraktiken omfattar 8 timmar/dag, måndag - fredag under tre veckor.

För att få en praktikplats krävs att du kan praktisera under hela den perioden du får, det finns tre olika perioder att ha önskemål om. Läs mer om perioder nedan.

Sommarpraktiken är indelad i tre perioder på tre veckor: 

  • Period 1, vecka 25-27 (112 timmar, midsommarafton utgår)
  • Period 2, vecka 28-30 (120 timmar)
  • Period 3, vecka 31-33 (120 timmar)

 

Vad får man i ersättning?

Ersättningen är 62 kronor/timme.

När och hur ansöker man?

Ansökningstiden pågår från den 1 februari till den 29 februari. Under denna period finns ett ansökningsformulär här på webbsidan. Vi tar inte emot ansökningar före eller efter denna period.

För att så många som möjligt ska kunna erbjudas sommarpraktik, får du endast ha sommarpraktik hos kommunen en gång.

När får jag besked om jag har fått sommarpraktik?

Under april månad får du besked om du har fått en praktikplats.

OBS! Om du blir erbjuden en plats är det viktigt att du svarar på erbjudandet på en gång. Det är extra viktigt om du tänkt tacka nej till erbjudandet, då den erbjudna platsen i stället kan erbjudas någon annan.

Svarar du inte på erbjudandet innan tiden går ut erbjuds din plats automatiskt till någon annan.

Annat att tänka på

Om du tackar ja till en erbjuden sommarpraktikplats förutsätts du kunna praktisera hela perioden. Det är inte möjligt att byta period eller plats.

Hur tackar jag ja eller nej till erbjudandet om sommarpraktik?

Nytt för i år är att du ska svara ja eller nej på erbjudandet om sommarpraktik på Mina sidor. Mina sidor når du när du har gjort din ansökan. Tackar du ja till erbjudandet skickas en signeringslänk till vårdnadshavares mejl. Vårdnadshavare signerar för minderårig med mobilt BankID.