Bild på på alla pristagare som står på Valhalls scen och tar emot applåder från publiken.

Save the date - Näringslivsgala 2023

Boka redan nu in Näringslivsgalan i din kalender - vi ses den 23 november!

Möjlighet att anmäla sig till galan kommer under hösten.

Sedan 2001 har Skövde kommun och Företagarna arrangerat en näringslivsgala i Skövde. Nytt för i år är att Näringslivsforum i Skövde går in som medarrangör. Galan är ett tillfälle för näringsliv, organisationer och kommun att träffas under lättsamma former och knyta nya kontakter. Men framförallt ska vi hylla det lokala näringslivet. Det gör vi genom att dela ut ett antal näringsllivspriser till personer, företag eller organisationer som gjort det lilla extra under året. 

Vi träffas i Valhall i Kulturhuset, men för den som inte har möjligthet att delta på plats kommer galan även att direktsändas på webben.

Av de elva priser som delas ut är två stycken Skaraborgspriser. Mer information om  vem som kan vinna priserna hittar du här.
I år kommer följande priser att delas ut:

 • Det goda exemplet
 • Industripriset Skaraborg
 • Näringslivsforums landsbygdsnäringspris
 • Näringslivsforums pris
 • Science Park Skövdes innovationspris
 • Skaraborgs mest företagsamma ungdom
 • Skövde kommuns miljöpris
 • Årets butik
 • Årets företagare
 • Årets rookie
 • Årets tillväxtpris i Skövde kommun

 

Gala 2022

Den 17 november 2022 var det återigen dags för Näringslivsgala i Skövde. Den 22:a i ordningen. Efter två år med galor utan publik, p .g.a. pandemin,  var näringslivsgalan återigen på plats i Skövde Kulturhus. 450 glada och positiva gäster fick se när välförtjänta personer tog emot priser i tio olika kategorier.

Komikern och skådespelaren Henrik Hjelt var kvällens konferencier och bjöd på rolig underhållning och galans husband Arkivet stod för härlig musik. 

Årets Rookie

Vinnare: KREATIVA TVÅ AB
Delades ut av Företagarna Skövde Tibro och Nyföretagarcentrum.

Företaget brinner för färg, form och att presentera produkter och tjänster på ett snyggt och säljande sätt. Tar fram säljmaterial, jobbar fysikt i butik eller på  kontor med exponering och inredning. Stärker företags varumärke och profil i det digitala rummet.

Skövde kommuns miljöpris

Vinnare: PELLE SZEKERES, AUROBAY
Delades ut av Skövde kommun

Motivering:
"Per-Åke Szekeres och Aurobay tilldelas Skövde kommuns miljöpris 2022 för sitt arbete med framtagandet av ett koncept som möjliggjort omställningen av förbränningsmotorproduktion till effektivare tillverkningsprocesser för elmotorer. Fabriken i Skövde har sedan 1999 varit klimatneutral och nu vill man förbättra klimatavtrycket ytterligare genom konverterad produktion. Att återbruka material från förbränningsmotorer, som finns i befintliga fordon idag för att minska användningen av jungfruligt material har varit ett viktigt led i processen. Man har under arbetets gång ansökt om och tilldelats 144 miljoner i stöd från Klimatklivet vilket är ett kvitto på konceptets hållbarhet. Helt genomfört sparar konceptet över 1 miljon ton CO2 beräknat från och med start och sex år framåt. Elmotorerna som produceras i Skövde kommer att driva fordon som ger noll utsläpp längs våra vägar. Arbetstillfällen säkras och skapas i vår region. Detta är en helt unik satsning i vår kommun och väl värd Skövde kommuns Miljöpris 2022".

Årets tillväxtpris i Skövde kommun

Vinnare: EVOMA AB
Deldes ut av Almi företagspartner väst AB

Evoma startade 2014 med syftet att  göra det möjligt för kunder att dra nytta av toppmoderna simulerings- och simuleringsbaserade optimeringsteknologier. Erbjuder  forksnings- och konsulttjänster och utbildningskurser. 

Skaraborgs mest företagsamma ungdom

Vinnare: HEDDA SVANTESSON, LILLA HEMBAGERIET LIDKÖPING
Delades ut av Ung Företagsamhet och UngDrive

Motivering:
"Årets pristagare har med mod tagit sig an sin företagsdröm där hon kombinerat sin kreativa hobby med hantverksskicklighet.
Personen har på eget bevåg sökt kunskap och utbildning för att nå sin egen vision.
Hon har inte tappat drivet när hon har stött på motgångar, i stället hittat nya lösningar, vilket tyder på en stark företagsamhet.
Personen har påvisat sann entreprenörsanda utöver det vanliga.
UngDrive & Ung Företagsamhet tror att personen har en lysande framtid inom Skaraborgs näringsliv!"

Det goda exemplet

Vinnare: SVEVIA AB SKÖVDE
Delades ut av Samordningsförbundet Skaraborg

Svevia är specialisserade på att bygga och sköta vägar och infrasturktur. De är ett fristående statligt bolag med verksamhet i hela Sverige.

Science Park Skövdes Innovationspris

Vinnare: MIKEL AYANI, SIMUMATIK AB
Delades ut av Science Park Skövde AB

Motivering:
"Simumatik har med sin teknik och nytänkande utvecklat en plattform för digitala tvillingar för kunder inom industri och lärosäten. Den skalbara lösningen möjliggör ett nytt sätt att simulera produktionslösningar vilket bidrar till ökad effektivitet och ett mer hållbart arbetssätt."

Nominerade:

 • Simumatik AB
 • Farsight Tech Nordic AB

Näringslivsforums pris

Vinnare: SKÖVDEHEM AB
Delades ut av Näringslivsforum i Skövde

Motivering
”Näringslivsforums pris går till ett företag vars grundare varit aktiva företagare i Skaraborg ända sedan 1980-talet och som under de senaste åren lagt in en extra växel för att utveckla Skövde som destination. Genom nytänk och flexibilitet har de möjliggjort för spännande verksamheter att etablera sig. Deras toppmoderna anläggningar har bidragit till stadens attraktionsvärde för både boende och besökare.”

Industripriset Skaraborg

Vinnare: SIBAB INTERIOR AB
Delades ut av IDC West Sweden AB

Sibab Interior AB grundades 1984 och hette då Snickarna i Blikstorp AB. Verksamheten startades upp med ambitionen att göra förstklassiga snickeriarbeten och inredningar. Företaget ligger i Blikstorp som är en ort mellan Skövde och Hjo mitt i Västergötland. De har ca 20 anställda som tillverkar inredningar för hotell, butiker, restauranger och annan offentlig miljö.

Nominerade:

 • Sibab Interior AB
 • Kinnegrip
 • Åkerstedts verkstad

Årets butik

Vinnare: SPARSMAKAT AB
Delades ut av NWT Media och Skövde kommun

"Årets butik är ett företag där du alltid känner dig välkommen, får en personlig service och där ett trevligt bemötande är en självklarhet. Både den stora och den lilla butiken har möjlighet att vinna denna kategori. Butiken följer med i utvecklingen, inspirerar och har alltid kunden i fokus. Butiken bidrar till att skapa ett levande Skövde med ett brett handelsutbud".

Så här går det till:
Kunder får nominera sina förslag till NWT Media och Skövde kommun. En jury bestående av representanter NWT Media, Fastighetsägarna, elever och lärare från Handelsporgrammet Västerhöjd samt Skövde kommun utser tre finanlister. Allmänheten får sedan rösta och den butik med flest röster blir Årets butik i Skövde. Av 1 031 inlämnade röster fick Sparsmakat 381 av dessa och blev därmed vinnare.

Nominerade:

 • Sparsmakat AB, Skövde City
 • Kapp-Ahl, Commerce
 • Kicks kosmetik, Elins Esplanad

Årets företagare

Vinnare:  FARSIGHT TECH NORDIC AB -  Nicklas Bergfeldt, Andreas Hansson och Adam Rehbinder
Delades ut av Företagarna Skövde Tibro

Förtaget bygger smarta lösningar för digital tillgänglighet, sekretess, integritet och spårbarhet för IT-system. Företagets stöd sträcker sig från support och drift av servrar och klienter till säkerhetsrevision och programvaror för säker kommunikation och affärskristisk data.