Sommarpraktikant pratar med en kvinna

Sommarpraktik 2020

Du som är född -02, -03 och -04 är välkommen att sommarpraktisera hos Skövde kommun. Ansökningstiden för sommaren 2020 är 1 - 31 mars.

Frågor och svar om sommarpraktik

Vad är sommarpraktik?
Sommarpraktik är ett sätt att prova på hur det är att arbeta i Skövde kommun. Du får arbetslivserfarenhet och en möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Det är också en möjlighet för dig att lära känna Skövde kommun som arbetsgivare. Samtidigt som sommarpraktiken är en stor möjlighet för dig förväntas du ta ansvar och utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt. 

Vad kan man få göra?
Du får under handledning möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter inom en verksamhet.

  • KÖK –  du hjälper till med enklare matlagning, förbereder måltider, serverar och utför sysslor som är vanligt förekommande i kök. 
  • BARNOMSORG – du leker, läser, spelar och pratar med barnen, hjälper till under måltider och andra dagliga situationer. 
  • OMSORG – du utför enklare omsorgsarbete och aktiverar de äldre med samtal, promenader och läsning.
  • FASTIGHETSSKÖTSEL –trädgårdsarbete, underhåll av fastigheter och liknande göromål.
  • UNGA KOMMUN- OCH SKARABORGSUTVECKLARE – du kommer att få vara med och utveckla kommunen och Skaraborg ur ett ungdomsperspektiv.
  • BOENDE OCH AKTIVITETSVÄRD  som bovärd i Södra Ryd arbetar du hos Skövde kommun och bostadsbolaget Balder med att skapa en attraktiv boendemiljö för stadsdeles invånare. Du kommer också vara med och skapa aktiviteter för yngre barn i området.
  • KULTURARBETARE – varierande sysslor inom kulturarbete i kommunen.

 

Vad tjänar man?
Lönen är 55 kronor/timmen. 

Vem kan söka?
Du som söker sommarpraktik ska vara skolungdom född 2002, 2003 eller 2004 (för fyraårs-programmet även födda 2001) och vara folkbokförd i Skövde kommun.

Eftersom vi inte kan garantera handledning på olika språk behöver du kunna kommunicera på svenska.

Hur länge praktiserar man?
Sommarpraktiken omfattar 8 timmar/dag, måndag-fredag under tre veckor. 

Perioder och veckor för sommarpraktik
För att få en praktikplats krävs att du kan praktisera under hela perioden du får, det finns tre olika perioder att ha önskemål om. Sommarpraktiken är indelad i tre perioder:

  • Period 1, vecka 25–27 (112 timmar, midsommarafton utgår)
  • Period 2, vecka 28–30 (120 timmar)
  • Period 3, vecka 31–33 (120 timmar)

 
Var och när ansöker man?
Ansökningstiden pågår från den 1 mars till den 31 mars.  Vi tar inte emot ansökningar före eller efter ansökningsperioden. Ansök här! 

När får man besked om sommarpraktik?
I mitten till slutet av april får du besked om du fått en praktikplats samt ett erbjudande som du skall svara på och skicka tillbaka till oss. Svarar du inte på erbjudandet innan tiden går ut erbjuds din plats till någon annan.

Tänk på!
Om du tackar ja till en erbjuden sommarpraktikplats förutsätts du kunna praktisera hela perioden. Det är inte tillåtet att byta period eller plats.

Du får endast ha sommarpraktik hos kommunen en gång.

Sommarpraktik ansökan