Välkommen som företagare i Skövde kommun

I Skövde arbetar vi för att du som företagare ska trivas!

Detta gör vi bl.a. genom att aktivt arbeta med att förbättra företagsklimatet, samverka med lokala samarbetspartners, kontinuerligt arrangera frukostmöten och andra möten. Här får du chansen att nätverka och träffa andra företagare. Under rubriken Frukostmöten och andra aktiviteter hittar du mer information.

Kommunen har ett nära samarbete med Näringslivsforum som representerar olika näringslivsorganisationer i Skövde och är näringslivets röst in i kommunen. Vill du vara med och påverka Skövdes utveckling ska du bli medlem här. Länk till Näringslivsforum finns under rubriken Länkar.

Varje år ordnar Skövde kommun tillsammans med Företagarna en stor Näringslivsgala där vi hyllar de personer, organisationer och företag som med själ och hjärta gör det lilla extra och på så sätt bidrag till att göra Skövde och Skaraborg till en spännande plats att besöka, verka och leva i.

IT och tjänster

IT och tjänstesektorn är en starkt växande sektor bl.a. genom stora satsningar i Teknikparken Science Park Skövde. En annan stor satsning är Assar Innovation som är en innovationsmiljö för industrin.

Sweden Game Arena

Med gemensamma ansträngningar har näringsliv, akademi och samhälle byggt dataspelsbranschen i Skövde. Nu är det dags att ta nästa steg. Att jobba ännu mer fokuserat med internationalisering. Företagens produkter har redan i dag en internationell marknad. Nu gäller det att jobba hårdare med att bygga platsen Skövde som Dataspelsstad. Det kommer att göras under samlad flagg: Sweden Game Arena. 

ASSAR Industrial Innovation Arena

 

ASSAR är en mötesplats där den som arbetar inom tillverkningsindustrin och teknikföretagen kan hitta relevanta kontakter. Här finns ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin.
  

 

Handeln

Handel är en mycket viktig näringsgren i Skövde. Få orter i landet kan mäta sig med utvecklingen i Skövde. Detaljhandeln har de senaste tio åren ökat med drygt 40 %.

Landsbygden

Utveckling av landsbygden är en prioriterad fråga för Skövde kommun där områdesutveckling av Skövdes tätorter ligger högt upp på agendan.

Försvaret

Skövde är efter Stockholm och Karlskrona den tredje störtsa förbandsorter i Sverige. Här finns en stark koncentration av kunskap och resurser för markstrid genom de tre förbanden; Skaraborgs regemente P4, Trängregementet och Markstridsskolan. I Skaraborg finns totalt fem förband med Livregementets husarer, K 3, i Karlsborg och Skaraborgs flygflottilj, F 7, i Såtenäs, Lidköping. Tillsammans arbetar nästan 3000 anställda i Försvarsmakten i Skaraborg, varav cirka hälften i Skövde. 

Inom Försvarsmaktsråd Skaraborg samarbetar kommuner, företag och organisationer med Försvarsmakten kring arbetsgivarefrågor som kompetensväxling och kompetensutveckling och frågor som rör boende och fritid för soldaterna och dess anhöriga. Mer information finns under rubriken Försvarsmaktsråd Skaraborg. 

Tillverkning

Det är inte fel att kalla Skövde för Sveriges motor, bl.a. med tanke på att Volvo Group Trucks Operations och Volvo Cars Engine tillverkar mer än en halv miljon motorer varje år. Andra framgångsrika företag från Skövde tillverkar snabbkopplingar, rostfria produkter, livsmedel, godis, ortopediska implantat och cement. 

Offentlig sektor

I Skövde finns många offentliga arbetsgivare och samhällsfunktioner samlade. Den största offentliga arbetsgivaren är Skövde kommun som också är kommunens största arbetsgivare. Andra offentliga arbetsgivare är bl.a. Skaraborgs sjukhus, Högskolan, Försvarsmakten, Folktandvården i Västra Götaland, Tingsrätten, Polisen och Västtrafik.