Champions av First Lego 2018

Årets vinnare blev Team Lorentzons styr AB från Helenaskolan i Skövde

För 17: e året i rad arrangerade Balthazar Science Center, Skövdes deltävling, FIRST® LEGO® League. Hela 29 lag med cirka 250 ungdomar i åldrarna 13-16 deltog för att visa hur väl de klarat av årets uppdrag med rymdtemat: Into Orbit. 

First Lego League är en kunskaps- och robotprogrammeringstävling. Årets uppdrag innebär att ungdomarna bygger och programmerar legorobotar för att lösa problem. De fördjupar sig i vilka fysiska, psykologiska och sociala utmaningar människan möter under längre rymdresor och upptäckandet av vårt solsystem. Målet är att komma fram till innovativa lösningar på verkliga problem och samhällsutmaningar.

Alla pristagare

Champion Team Lorentzons styr AB
Projekt  1:a Asitis
2:a Cejn in Space
Kärnvärden   Helios
Marknadsföring   1:a See-Threepio
2:a Space X Buddies
Robot 1:a Team Matalav
2:a Asitis
Teknik 1:a Team Matalav
2:a Space X Buddies

 
Ett bra exempel på när skola och näringsliv samverkar

FIRST® LEGO® League startade som ett samarbete mellan organisationen FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) från New Hampshire i USA och LEGO Company. 

Det är ett bra sätt att utveckla kunskaper och förmågor inom flera ämnen i skolan exempelvis naturvetenskap, matematik, svenska, teknik och programmering. Dessutom finns representanter från kommunen och näringslivet på plats i form av domare inom de olika tävlingskategorierna. Ungdomarna får också draghjälp av olika företag som sponsrar de tävlande lagen.

Lagmedlemmarna får större förståelse för vad som krävs för att lyckas: en förberedelse inför yrkeslivet. Här ryms många olika roller: ledare, formgivare, programmerare, säljare, forskare m.m. First Lego Leauge är ett lagarbete och ungdomarna får uppleva värdet av och utmaningarna med att ingå i ett lag.  

 

 

 

 

 

Länkar:

 

https://hjernekraft.org

 

https://www.balthazar.nu/