Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har återigen börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller från 17 februari till 14 mars. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer.

Läs mer

Cykel

Idag finns en uppsjö av olika cyklar att välja mellan. Cykeln är därför ett utmärkt redskap att använda för att minska antalet bilresor.

Visste du att runt varannan bilresa är under 5 km lång och att korta bilresor står för ungefär 25 procent av avgasutsläppen? Att använda cykel istället för bilen när du gör en kort resa är därför extra klimatsmart, samtidigt som du får bättre hälsa och sparar in bränslekostnaden.

Tycker du att det är jobbigt att vara svettig när du kommer till jobbet är en el-cykel ett smart val. De går runt 5 mil på en laddning och ger draghjälp när du trampar. Idag finns nästan alla typer av cyklar med elassistans och utbudet fortsätter växa.

För dig som känner att du gärna tagit cykeln till livsmedelsbutiken, men att det är jobbigt att få med sig kassarna hem finns lastcyklar, med eller utan elassistans, med en låda fram. Lådorna finns i olika storlekar och i vissa kan man till och med få plats att skjutsa 2-3 barn. Det är perfekt för klimatsmarta småbarnsföräldrar. Lådcyklar med elassistans gör att man kan frakta både ungar och matkassar utan att bli svettig. I samarbete med biblioteket har Skövdebor med lånekort möjlighet att testa eldriven lastcykel.

Vill du inte investera i en lastcykel finns idag hos de flesta cykelåterförsäljare rymliga väskor man kan fästa på cykeln. Väskorna är en billig investering om det gör att man använder sin cykel mer istället för bilen.

I kommunen jobbar vi ständigt med att förbättra upplevelsen för cyklister. Mer information om de cykelvägar som finns hittar du här.