Earth Hour

Varje år anordnas Earth Hour över hela världen för att uppmana alla politiker att ta krafttag för klimatet och global rättvisa. I Skövde genomför vi klimatvänliga aktiviteter under hela veckan som leder fram till lördagen, då vi släcker ner.

Var med och uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet du också i världens största miljömanifestation!

Varför ska jag släcka?

Genom att du och miljontals andra i Sverige deltar i Earth Hour skickar vi också en viktig signal till politikerna, både i Skövde och runt om i världen, om att vi vill se krafttag för klimatet och global rättvisa. Tillsammans gör vi det möjligt!

Hej alla engagerade Skövdebor!

Se alla hållbara hälsningar här.

Detta händer i Skövde 2019

I Skövde vill vi uppmärksamma klimatet extra mycket i samband med Earth Hour. Det är därför vi har massor av aktiviteter för alla åldrar under hela Earth Hour-veckan (vecka 13). Nedan ser du alla aktiviteter. Du kan även ladda ner programmet som pdf här.

 

Föreläsning: REKO-ringen — ett sätt att handla lokalt
Annika Gustafsson och Victoria Svensson från REKO-ring Skövde kommer till Stadsbibliotekets föreläsningsserie Mångsidiga måndagar och presenterar vad REKOring är för något och hur de blev störst i Sverige. Några producenter medverkar och ger möjlighet att köpa hem exempel på de varor som säljs, från kl. 17.00 finns de på plats.

Tid: måndag 25 mars, kl. 18.00
Plats: Stadsbiblioteket, Trädgårdsgatan 9, Skövde
Anmälan: fri entré, först till kvarn

 

Filmvisning: Jordens salt
Fotografen Sebastião Salgado har de senaste 40 åren rest över kontinenterna i mänsklighetens föränderliga fotspår. Han har bevittnat avgörande händelser i vår närhistoria; internationella konflikter, svält och utvandring. Nu inleder han ett nytt stort projekt, där han med kameran upptäcker orörda områden, vilda djur och växter, grandiosa landskap. En hyllning till vår planet och dess skönhet.

Tid: tisdag 26 mars, kl. 19.00
Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus
Anmälan: fri entré, först till kvarn (147 platser)

 

Föreläsning: Så små, men ack så viktiga — vad vet vi om jordens tio miljarders miljarder insekter?
Att bevara den biologiska mångfalden handlar inte bara om kärleken till växter och djur. Våra arter renar luften, tar hand om avfallet, håller skadegörare i schack och bidrar till att vi får mat på bordet. Insekterna utgör en oumbärlig resurs utan vars hjälp människan som art inte ens skulle kunna överleva. Men hur förvaltar vi uppgiften att ta hand om dem och vad vet vi egentligen om våra insekter?

Dave Karlsson är biolog och forskare. Han är passionerad smådjurskännare och stationschef vid Station Linné. Kanske mest känd för den breda allmänheten som en av experterna i riksradions Naturmorgon i P1. Under onsdagen ger han en föreläsning efter lunch och en på kvällen.

Tid: onsdag 27 mars, kl. 13.15-14.30 // 18.00-18.45
Plats: Högskolan i Skövde (lokal G110) // Balthazar Science Center
Anmälan: fri entré

 

Experiment: Stjärnförsöket
Att kunna tända en lampa när det blir mörkt är en självklarhet för oss idag. Elektriskt ljus betyder frihet och trygghet i vardagslivet, men vad gömmer sig i ljuset? Riktigt mörka platser där astronomer kan studera stjärnhimlen börjar bli sällsynta. I massexperimentet Stjärnförsöket, som är en del av forskarfredag 2019, får vi hjälpa forskare att förfina sina metoder för att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnorna just där vi bor! Du får tillverka din egen utrustning för stjärnräkning delta i spännande aktiviteter och utmaningar kring rymden och ljus.

För alla åldrar (barn under 10 år i vuxens sällskap). Fika finns att köpa på plats.

Tid: onsdag 27 mars, kl. 17.30-20.00
Plats: Balthazar Science Center, Kavelbrovägen 2B, Skövde
Anmälan: fri entré, men anmälan krävs senast 22 mars

 

Rådgivning: Möt miljöexperterna
Träffa Skövde kommuns energirådvigare, miljöstrateg och klimatanpassningsstrateg och ställ frågorna du funderat länge på. Blir klimatet verkligen varmare? Vilken bil är bäst för miljön? Hur påverkas Skövde av klimatförändringarna? Vad kan du göra för att leva mer miljösmart? Hur arbetar Skövde kommun med miljöfrågorna? Frågorna är många, svaren finns på Elins Esplanad!

Tid: torsdag 28 mars, kl. 10-15
Plats: Elins Esplanad

 

Föreläsning: Från oro till handlingskraft
För att kunna göra de nödvändiga förändringar som krävs att stävja klimatförändringarna behöver vi människor ändra hur vi lever och beter oss. För att få människor att ändra sina livsstilsval, göra organisatoriska och samhälleliga förändringar behöver vi förstå hur människor fungerar och vad som påverkar våra val.

Kali Andersson, från organisationen Klimatpsykologerna, är leg.psykolog, miljöaktivist och permakulturdesigner och kommer till Skövde för att berätta om detta spännande
ämne.

Tid: fredag 29 mars, kl. 11.45-13.00
Plats: Stadsbiblioteket vid Kulturhuset, Skövde
Anmälan: fri entré, lunchmacka ingår, först till kvarn

 

Nedsläckning och mys
Till Nyeport är alla ungdomar välkomna. Under veckan kommer samtliga aktiviteter vara på miljötemat, bland annat filmvisning, bingo och matlagning. För mer information kontakta Nyeports verksamhet via deras webbplats.

Vem: alla mellan 13-25 år
Tid: lördagen 30 mars
Plats: Nyeport, John G. Grönvalls plats 1, Skövde
Kontakt: www.nyeport.se

 

Reflektion: Öppen kyrka
Kom till Sankta Helena kyrka där vi tänder ljus och får en stund för eftertanke och meditation i en stilla miljö.

Tid: lördag 30 mars, kl. 20.30-21.30
Plats: Sankta Helena kyrka, Hertig Johans gata 14, Skövde

 

Släck för jorden!
För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Stearinljus bättre än paraffinljus.

Tid: lördag 30 mars, kl 20.30-21.30
Plats: Överallt!

Även stadshuset i Skövde kommer att släckas ner under Earth Hour.

 

Tävling: Antar du klimatutmaningen?

Det skulle krävas fyra jordklot om alla på jorden levde som vi gör i Sverige idag. Det är dags att ta ett större ansvar för vår miljöpåverkan, och det går faktiskt lätt att göra skillnad. Anmäl dig till ett roligt sätt för hela Sverige att tillsammans agera för klimatet, djur och natur. Earth Hour Challenge är ett samarbete mellan WWF och appen Deedster. Räkna ut ditt klimatavtryck, quizza dig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat samt sänk ditt avtryck genom mikrouppdrag (deeds).

Välj Skövde kommun när du skapar ditt konto och utmana andra i din närhet.

När: 16-30 mars (ladda ner appen redan idag)
Läs mer: Länk till WWFs hemsida

Earth Hour