Earth Hour

Varje år anordnas Earth Hour över hela världen för att uppmana alla politiker att ta krafttag för klimatet och global rättvisa. I Skövde genomför vi klimatvänliga aktiviteter under hela veckan som leder fram till lördagen då vi släcker ner.

I år infaller Earth Hour den 24 mars. Var med och uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet du också i världens största miljömanifestation!

Varför ska jag släcka?

Genom att du och miljontals andra i Sverige deltar i Earth Hour skickar vi också en viktig signal till politikerna, både i Skövde och runt om i världen, om att vi vill se krafttag för klimatet och global rättvisa. Tillsammans gör vi det möjligt!

Detta händer i Skövde 2018

I Skövde vill vi uppmärksamma klimatet extra mycket i samband med Earth Hour. Det är därför vi har massor av aktiviteter för alla åldrar under hela vecka 12. Ladda ner hela programmet här eller läs nedan.

 

Föreläsning: Solenergi på gång
Hugo Franzén, energikonsult och solenergiexpert, berättar om den senaste tekniken inom solceller och om att utnyttja en outtömlig energikälla. Föreläsningen är ett samarbete med energi- och klimatrådgivningen i Skövde kommun. Varmt välkommen till denna soliga timme!

Tid: måndag 19 mars, kl. 18.00
Plats: KS-salen, Stadshuset, Fredsgatan 4, Skövde
Anmälan: fri entré
Kontakt: ludvig.isaksson@skovde.se eller 0500-49 82 39

 

Klimatkväll på Balthazar
Under tisdagskvällen händer det massa spännande saker på Balthazar! Vi får besök av Geodomen, som med visuella hjälpmedel visar och begripliggör annars ofattbara händelser i vårt klimat. Geodomen är ett uppblåsbart kupolformat tält, där hela kupolens tak är bildskärm.

Förutom Geodomen kan du i vårt café mumsa på en klimatkaka och testa dina kunskaper om bin och deras viktiga roll i våra ekosystem i Bee Quiz. 

Du kan också utforska förnyelsebara energikällor genom kreativitet och lekfullhet med vårt energilego och så egna växter att ta med hem. Varmt välkommen!

Tid: tisdag 20 mars, kl. 16.30-20.00
Plats: Balthazar Science Center, Kavelbrovägen 2D, Skövde
Anmälan: fri entré, men anmälan krävs till Geodomen www.balthazar.nu
Kontakt: Maria Bergsten, maria.bergsten@skovde.se

 

Filmvisning: En obekväm uppföljare
Skövde Kulturhus bjuder Skövdeborna på filmvisning med uppföljaren till filmen ”En obekväm sanning”. I filmen får vi följa den energirevolution och stora omställning som pågår ute i världen. Al Gore fortsätter sin envisa kamp för att påverka klimatfrågorna. Han hoppas på människors uppfinningsrikedom och engagemang. Filmen är rolig och gripande och vi får följa Al bakom kulisserna i privata och offentliga stunder. En omskakande och medryckande film som vi behöver för att förstå varför och att vi behöver agera för att få bibehålla det fantastiska liv som finns på planeten Jorden.

Tid: torsdag 22 mars, kl. 18.30
Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus
Anmälan: fri entré, först till kvarn (147 platser)
Kontakt: Anders Ericsson, 0500-49 80 00

 

Matlagning på Nyeport
Veganskt och klimatsmart mat lagas torsdagen 22 mars kl. 16.00 på Nyeport. Det är en öppen aktivitet, vilket innebär att den som vill är med och lagar maten. Hanna Nilsson som är kock i kommunen är med oss. Hon inspirerar och lagar god mat som smakar gott!

Vem: alla mellan 13-25 år
Tid: torsdag 22 mars, kl. 16.00
Plats: Nyeport, John G. Grönvalls plats 1, Skövde
Kontakt: www.nyeport.se

 

Föreläsning: Digitalisering för hållbar utveckling
Digitaliseringen påverkar mer eller mindre allt. Mycket förändras till oigenkännlighet. Omvandlingen från det industriella till det digitaliserade samhället är minst lika genomgripande som 1800-talets omvandling från jordbruks- till industrisamhället. Ofta överraskas vi av hur fort det går. Under denna lunchföreläsning kommer Anders Källström, adj professor vid Högskolan i Skövde med inriktning mot digitalisering för hållbar utveckling, ta oss igenom sin syn på digitalisering för en hållbar utveckling.

Tid: fredag 23 mars, kl. 12-13
Plats: Stadsbiblioteket vid Kulturhuset, Skövde
Anmälan: fri entré, lunchmacka ingår, först till kvarn
Kontakt: Ludvig Isacsson, ludvig.isaksson@skovde.se

 

Verkstad: Gör din egen jordglob!
Gör din egen jordglob i papier-maché.

Tid: lördag 24 mars, kl. 11-13
Plats: Singasten, Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus
Anmälan: Fri entré. Från 5 år och uppåt. Ingen föranmälan.

 

Reflektion: Öppen kyrka med levande ljus
Ljuständning, stilla kyrka, en stund för eftertanke och meditation.

Tid: lördag 24 mars, kl. 19-22
Plats: Sankta Helena kyrka, Hertig Johans gata 14, Skövde

 

Släck för jorden!
För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Stearinljus bättre än paraffinljus.

Tid: lördag 24 mars, kl 20.30-21.30
Plats: Överallt!

Tidigare aktiviteter