Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har återigen börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller från 17 februari till 14 mars. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer.

Läs mer

Miljöpriset

Vi delar varje år ut ett miljöpris på 10 000 kronor till det företag som har gjort något alldeles speciellt för att förbättra miljön i Skövde.

Sedan 2003 har vi delat ut miljöpriset för att uppmuntra engagemang och goda initiativ för hållbar utveckling inom näringslivet i Skövde. Miljöpriset är ett stöd, uppmuntran eller belöning för en berömvärd insats för miljön och hållbar utveckling.

Nominera till miljöpriset 2020

Nomineringstiden är förlängd pågrund av att Näringslivsgalan är framflyttad till 3 december. Innan 30 september vill vi ha din nominering till samhallsbyggnad@skovde.se  Märk din nominering med Miljöpris 2020.

Vem kan få priset?

Miljöpriset delas ut till företag eller anställda i företag i Skövde kommun. Det kan även tilldelas studenter som i sin utbildning verkar för hållbar utveckling i näringslivet. Du kan nominera dig själv, en anställd eller ditt företag till Skövde kommuns miljöpris. Självklart kan du även nominera något annat företag som du tycker är värt priset.

 


 

Tidigare pristagare

Miljöpriset 2019: Lorentzons Styr AB
Den bästa kilowattimmen är som bekant den sparade. En lägre energianvändning innebär en lägre miljöpåverkan. Energieffektivisering av bostäder och lokaler är ett viktigt område för att nå flera miljömål. Sektorn bostäder och service står för 40 procent av Sveriges totala slutliga energianvändning.

Lösningsfokuserade företag som Lorentzon Styr AB behövs mer än någonsin. De vågar, har viljan och innovationskraften och har sedan 1998 bidragit till energieffektiviseringar lokalt och nationellt. Med helhetsperspektiv och med ekonomisk garanti på investeringen bidrar de kraftfullt till stora energibesparingar inom hela fastighetsbranschen. Samtidigt skapar företaget ett optimalt inomhusklimat för brukarna.

Skövde kommun hoppas att miljöpriset inspirerar pristagaren att utvecklas vidare och vill rikta ett stort grattis till en mycket värdig vinnare av Skövdes miljöpris 2019!

Miljöpriset 2018: Jättadalen Fastighets AB
De senaste åren har Frostaliden vuxit fram, Sveriges största bostadsområde med höga trähus med trästomme. Trähusbyggande är klimatsmart och har lägst miljöpåverkan enligt ny forskning som analyserat byggmaterielens hela livscykel.

Jättadalen Fastighets AB har i sitt träprojekt vågat satsa och inspirerar nu fler i branschen. Det krävs stort mod att som ett litet familjeföretag bryta ny mark. Projekt utgår från småskalighet och närproduktion, både när det kommer till material- och entreprenörsval. Husen har innovativa energilösningar och smarta finesser som gör det enklare för hyresgästen att leva hållbart på många olika sätt.

Jättadalen Fastighets AB är en god ambassadör för Skövde som ger tusenfalt tillbaka till sin bygd. Skövde kommun hoppas att miljöpriset inspirerar pristagaren att sikta ännu högre och vill rikta ett stort grattis till en mycket värdig vinnare av Skövdes miljöpris 2018!

Miljöpriset 2017: REKO-ring Skövde
Allt fler konsumenter söker lokalproducerad och ekologisk mat. Alltför ofta utan att lyckas, då praktiska och logistiska lösningar saknas. Annikas och Victorias hjärtliga och ideella arbetsinsatser i Skövdes och Skaraborgs REKO-ringar gynnar både dessa konsumenter samt lokala livsmedelsproducenter. Victoria och Annika brinner för att vara länken mellan konsumenten och små lokala producenter i Skövde och Skaraborg som säljer unika produkter av hög kvalitet.

Lokala matproducenter behövs eftersom de bidrar till en mer livskraftig och levande landsbygd. Dessa har genom REKO-ring Skövde fått tillgång till en större marknad och många fler konsumenter har fått uppleva lokala produkter av hög kvalitet som de inte visste fanns. Svensk livsmedelsförsörjning stärks genom Annikas och Victorias makalösa insats och de är väl värda att hyllas genom att få Skövde kommuns miljöpris 2017.

Miljöpriset 2016: Sörgårdsmjölk
Mat har alltid fascinerat människan. Att veta vad man äter, hur maten producerats och varifrån den kommer har blivit viktigt för allt fler. Konsumenter ser gärna att livsmedlen är närproducerade och vill stödja svenskt lantbruk. Att som konsument få en större inblick i livsmedelsproduktionen skapar mervärden för produkterna som framställs. Vi har valt att premiera en entreprenör som valt att förädla sin produkt och skapar utveckling av landsbygden.

Konkurrensen om årets miljöpris har varit stenhård, men Sörgårdens modiga satsning är värd att lyftas fram. En satsning för att få betalt för mjölken och samtidigt komma närmare konsumenten på en tuff global marknad. Skövdeborna får nu närproducerad och ekologisk mjölk i glasflaskor. Som förr fast bättre. Robert och Anne-Berit är väl värda Skövde kommuns miljöpris 2016.

2015 Terrigio AB med Savaq irrigation system
2014 CEJN AB
2013 Moster Susannes Ekoägg
2012 Mellegård & Naij AB
2011 Glädje restaurang & bar
2010 Hamburgerrestaurangen Max
2009 Erika Karlsson, erika.k - hair by nature
2008 Anna Tjus och Annie Johansson, studenter på Högskolan i Skövde
2007 Ola Ekberg, Ekola Livs 
2006 priset delades inte ut
2005 PLS Produkter AB
2004 priset delades inte ut
2003 Eklunds bilskrot