Nu inför vi läkemedelsautomater i hemsjukvården
Foto: Mattias Nilsson/Skövde kommun

Skövde kommun tar ett till steg i utvecklingen av framtidens hemsjukvård. Under våren införs läkemedelsautomater för personer som bor i eget boende och behöver ta mediciner. Det är ett initiativ som syftar till att öka tryggheten, förbättra läkemedelshanteringen och stärka individens självständighet.
Läkemedelsautomaten – ett smart medicinskåp
En läkemedelsautomat kan beskrivas som ett smart medicinskåp. Den programmeras för att ge ut rätt medicin vid rätt tidpunkt. Automaten fylls med läkemedel för ungefär två veckor åt gången. När det är dags att ta en dos, signalerar den med ljud och ljus och matar ut rätt dos. Om dosen inte tas i tid skickas påminnelser, och tas den inte ändå larmas personalen i hemtjänsten.
– Vi har tidigare testat tekniken med bra resultat. Nu breddar vi införandet så att fler patienter får möjlighet att ta sina läkemedel på ett tryggt och självständigt sätt, säger verksamhetsutvecklare, Sara Lagergren. Det här är en del i vårt arbete för att modernisera vården och samtidigt använda våra resurser mer effektivt.
Flera vinster – för både patienter och personal
För patienten innebär läkemedelsautomaten större frihet i vardagen och minskat beroende av dagliga hembesök. Samtidigt ger det personalen i hemtjänst och hemsjukvård större utrymme att fokusera på andra vårdinsatser – inte minst under morgnarna, då många patienter behöver sina läkemedel samtidigt.
Automaterna innebär dessutom en säker förvaring av läkemedel. Läkemedlen är inlåsta och kan endast tas ut i rätt dos vid rätt tillfälle, vilket minskar risken för feldosering eller felhantering. Funktionen kan även anpassas för att påminna om andra vårdrutiner, som ögondroppar eller insulin.
Införande pågår i flera hemtjänstområden
Ett 40-tal patienter i områdena Tidan/Väring, Havstena och Bagaren har redan sina automater installerade. Samtidigt pågår utbildning av berörd personal. Under våren kommer sjuksköterskeenheten att gå igenom samtliga patienter inom hemsjukvården för att bedöma vilka som är aktuella för läkemedelsautomat.
– Vi inför detta stegvis och med stöd till både patienter och personal i varje fas. I början är hemtjänstpersonal med vid utdelning, men när patienten känner sig trygg med tekniken kan tillsynen minskas och till slut klarar de allra flesta patienter att ta sina läkemedel helt på egen hand. För de patienter där det inte fungerar tas automaten tillbaka och läkemedelstilldelningen fortsätter som tidigare, avslutar Sara Lagergren.
Skövde kommun ser läkemedelsautomaterna som ett viktigt steg mot en mer håll-bar och individanpassad vård – där teknik används för att skapa både trygghet och frihet.