Vill du hjälpa till?

Integration är något vi skapar tillsammans. Det finns olika sätt som du kan kan vara med och stötta när nyanlända vuxna och barn kommer till vår kommun. På den här sidan kan du läsa mer om vad just du kan bidra med.

Bli särskild förordnad vårdnadshavare

När ett ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige behöver barnet en så kallad särskild förordnad vårdnadshavare. Eftersom barnet inte är myndigt måste det finns en vuxen person som hjälper i kontakter med myndigheter, skola och ekonomiska beslut.

Det är ett uppdrag där man som privatperson tar ansvar för att vara både vårdnadhavare och förmyndare för barnet fram tills att barnet fyller 18 år. Det innebär inte att barnet bor tillsammans med dig men du behöver ha tid att engagera dig i barnets uppväxtförhållanden.

I uppdraget ingår att ha kontakt med det familjehem eller boende där barnet bor och se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet. Som särskilt förordnad vårdnadshavare har man kontakt med myndigheter och hjälper till med den långsiktiga planeringen över barnets framtid. I uppdraget ingår också att man ansvarar för barnets ekonomi.

Arvode och uppdrag

För uppdraget får du ett fast arvode per månad.

Vill du veta mer är du välkommen att ringa till Kontaktcenter eller fylla i vår e-tjänst så kontaktar vi dig.

Bli språkvän

Som spåkvän har du möjlighet att få träffa nya människor från olika delar av världen. Att bli språkvän är ett sätt att vara aktiv i integrationen och välkomna nyalända till Skövde. Det du bidrar med är din tid och ditt engagemang.

Du som är född i Sverige eller som har bott här länge kan genom att vara språkvän hjälpa en nyanländ med språk, få kunskap om Sverige och förstå mer hur vardagen kan se ut. Att vara språkvän handlar inte om undervisning utan att dela erfarenheter och möta en ny kultur.  

För att bli språkvän behövs inga särskilda förkunskaper. Du behöver bara vara intresserad av att träffa nya människor från andra kulturer. De som är ansvariga för språkänner i Skövde kommun förmedlar kontakten och medverkar vid det första mötet. Därefter kommer du och din språkvän gemensamt överens om hur ni ska träffas och umgås.

Många nyanlända vill gärna få möjlighet att språkträna i ett vardagssammanhang. De vill också veta mer om det vardagliga livet i Sverige. Som språkvän kan du erbjuda en sådan möjlighet samtidigt som du får en unik inblick i och kunskap om andra kulturer och tankesätt.

Du anmäler ditt intresse via vår e-tjänst språkvän eller ringer via Kontatkcenter om du har frågor. Det finns även en Facebookgrupp för alla språkvänner i Skövde kommun. Du hittar den här: www.facebook.com/sprakvanskovde

Bli familjehem

De familjer som väljer att dela med sig av sitt hem och tar emot andras barn eller ungdomar kallas familjehem och gör stor skillnad för barn och ungdomar som befinner sig i en besvärlig situation i livet.

Vi behöver alltid få in nya familjehem som kan tänka sig att ta emot barn och ungdomar. Vi söker därför dig som har ett tryggt hem och som vill dela med dig av ditt hem och engagemang. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Här kan du kan läsa mer om vad det innebär att vara familjehem.