För dig som är nyanländ

Här har vi samlat information som kan vara bra att känna till för dig som är nyanländ eller anhörig.

Träffa nya människor och lär dig språket

I Skövde finns det föera sätt att kunna träffa nya människor och även lära sig mer av det svenska språket på fritiden.

Med anledning av rekommendationerna utifrån covid-19 är vissa delar begränsade för allas säkerhet. För mer information, kontakta Kontaktcenter.

Språkvän

Du kan anmäla intresse via kommunen för att få en språkvän. Du kommer då att matchas mot en person i Skövde som bott länge i Sverige och en personen från kommunen följer med första gången som ni träffas. Därefter bestämmer ni själva hur och när ni vill träffas.

Varför inte ta en promenad i någon av våra parker, besöka biblioteken eller ta en fika?

En spåkvän är ett tryggt sätt träffa nya personer, öva på språket och lära sig mer om varandras kulturer och vardag.

Delta på språkcafé  

Om du är intresserad av att träna på att prata svenska finns det flera språkcaféer runt om i Skövde. Där träffar du andra personer som vill lära sig mer om språket och även personer som bott i Sverige en längre tid.

Självklart är även du som är svensk eller har bott länge i Sverige också välkommen.

Det är genom blandningen det blir samtal och språkträning. Du kommer också i kontakt med nya synsätt, kulturer och traditioner.

En lista över platser och tider för språkcaféer kommer att läggas till på den här sidan så snart de startar upp igen. Till dess, håll i och håll ut!

Svårt att hålla reda på alla myndigheter?

Att komma som ny till ett land är inte så enkelt. I Sverige finns det flera myndigheter som arbetar med olika saker. För att det ska bli tydligare vad olika myndigheter gör, vad du har för rättigheter och skyldigheter samt vart du kan vända dig kan du besöka Information Sverige, länk finns i listan. Där finns informtion på olika språk, beroende på vilken situation just du befinner dig i.

Om du har några frågor som rör exempelvis skolgång, barnomsorg eller stöd till någon i familjen är du välkommen att kontakta oss via Kontaktcenter.