Nya lokala rekommendationer i Västra Götaland

Spridningen av covid-19 har återigen börjat öka i Västra Götaland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller från 17 februari till 14 mars. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer.

Läs mer

Bild på personer som för ett samtal

Berika ditt och andras liv – bli språkvän!

Till Sverige och Skövde kommer människor på flykt från hela världen, att bli språkvän är ett sätt att vara aktiv i integrationen. Vad du bidrar med är din tid och ditt engagemang.

I mötet med en nyanländ har du som är född i Sverige eller har bott här länge, möjlighet att använda svenska språket och dina kunskaper om Sverige. Du kan förmedla sådant som vardagsliv och svenska koder, genom att göra en frivilliginsats som språkvän.

För att bli språkvän behövs inga särskilda förkunskaper. Du behöver bara vara intresserad av att träffa människor från andra kulturer för ömsesidigt utbyte. Integrationsenheten i Skövde kommun förmedlar kontakten och medverkar vid det första mötet. Därefter kommer du och din språkvän gemensamt överens om hur ni skall träffas och umgås.

Många nyanlända efterlyser möjligheter att språkträna i ett vardagssammanhang. De vill också veta mer om det vardagliga livet i Sverige. Som språkvän kan du erbjuda en sådan möjlighet samtidigt som du får en unik inblick i och kunskap om andra kulturer och tankesätt.

Du anmäler ditt intresse via vår e-tjänst språkvän. Mötet med den nyanlände förmedlas sedan av integrationsenheten.

Sedan en tid tillbaka finns det också en Facebookgrupp för alla språkvänner i Skövde kommun. Du hittar den här: www.facebook.com/sprakvanskovde