Barnahus för förälder
Sidans innehåll
För dig som inte visste att ditt barn skulle till Barnahus
Varför har ditt barn varit på förhör?
Ditt barn kan ha varit utsatt för brott. Anmälan kan ha kommit från vem som helst (till exempel familjemedlem, vän, granne, socialtjänst, sjukvård eller barnet själv).
Varför fick du ingen information i förväg?
Om ditt barn misstänks ha blivit utsatt för brott av en förälder eller annan närstående, kan åklagare besluta att barnet ska förhöras utan att du får veta något innan. Detta för att:
- Barnet ska vara så opåverkat som möjligt vid förhöret.
- Ingen ska kunna säga att du har påverkat barnet.
Vem fanns med barnet istället för dig?
En trygghetsperson från förskolan eller skolan följde med ditt barn, tillsammans med en särskild företrädare (som är jurist eller advokat). Den särskilda företrädarens uppgift är att se till att ditt barn behandlas väl under hela brottsutredningen och att alla beslut som fattas är till ditt barns bästa.
Varför gör myndigheterna så här?
Personal i förskolan, skolan eller vården har enligt lag en skyldighet att anmäla om de är oroliga för att ett barn far illa. Det kallas för en orosanmälan och skickas till socialtjänsten.
Om det handlar om misstanke om våld eller övergrepp gör socialtjänsten sedan en bedömning om ärendet också ska anmälas till polisen. Huvudregeln är att socialtjänsten ska göra en polisanmälan i sådana fall.
Socialtjänsten och polisen har olika uppgifter:
- Socialtjänsten ser till att barnet får skydd och stöd.
- Polisen utreder om ett brott har begåtts.
När en brottsutredning pågår får varken polisen eller socialtjänsten berätta allt för dig. Det är för att skydda barnet och för att utredningen inte ska påverkas.
Personal på förskolan eller skolan har inte ansvar för beslut som andra myndigheter har fattat om ditt barn. Om någon har gjort en orosanmälan till socialtjänsten, är det för att de enligt lag måste göra det när de är oroliga för ett barn.
Förskolans eller skolans personal har alltså inte själva bestämt något i ärendet. Därför kan de inte svara på frågor om vad till exempel socialtjänsten eller polisen gör.
Om du har frågor om en utredning eller ett beslut som gäller ditt barn, behöver du kontakta den myndighet som ansvarar för ärendet – det kan vara socialtjänsten, polisen eller åklagaren.
Viktigt att veta
- På Barnahus följer vi en beslutad rutin när det finns misstanke om brott mot barn. Även om det visar sig att ditt barn inte har varit utsatt för brott så är rutinen till för att skydda de barn som har varit utsatta.
- Ditt barn har varit i en barnvänlig, lugn och anpassad miljö på Barnahus till-sammans med personal som har kompetens att möta och ta hand om barn. Ingen bär uniform, alla har vanliga kläder på sig.
- Ditt barn har inte bett om att få prata med polisen, det är vuxna som har bestämt det. Ditt barn visste inte i förväg att barnförhöret skulle ske.
- Tänk på att inte anklaga eller ifrågasätta barnet för att det har varit på Barnahus. Försök att vara stödjande och lyssna in barnet. Var intresserad av hur barnet mår och hur dagen varit. Fråga inte vad barnet har sagt.
För dig som ska följa med ditt barn till Barnahus
Varför kallas ditt barn till förhör?
Ditt barn kan ha varit utsatt för brott. Anmälan kan komma från vem som helst (till exempel familjemedlem, vän, granne, socialtjänst, sjukvård eller barnet själv).
Vad händer på Barnahus?
- Ni blir välkomnade av den polisanställde som ska hålla förhör med ditt barn.
- Ni får sitta ner i väntrummet och får information om hur förhöret går till. Det är bara ni som sitter i väntrummet.
- Ditt barn får prata med den polisanställde i ett särskilt förhörsrum. Barnet har rätt att ställa frågor, ta paus eller avbryta förhöret när hen vill.
- Under förhöret sitter du kvar i väntrummet. Oftast finns samordnare på Barnahus tillgänglig för frågor eller stöd.