Kompetensförsörjningsprojekt
Sidans innehåll
Steg 2019-2022
Steg var en 20-veckors utbildning för personer som stod långt från arbetsmarknaden. Målet var att utbilda dem till serviceassistenter inom äldreomsorg, förskola/skola och storkök.
Utbildningen bestod av två dagar teori och tre dagar praktik på en arbetsplats. Projektet drevs av Mariestads kommun i samarbete med Skövde kommun, Töreboda och Gullspång.
Se filmerna från Stegextern länk
Stega vidare 2023-2025
Stega vidare var en tvåårig utbildning till barnskötare, anpassad för personer som behövde extra språkundervisning. Deltagarna var redan anställda inom förskola/skola men saknade barnskötarutbildning.
Två dagar i veckan studerade de teori i Skövde och resterande tid arbetade de på sina ordinarie arbetsplatser. Där fick de handledning och möjlighet att lära sig i praktiken.
Projektet leddes av Skövde kommun i samarbete med Tibro kommun och syftade till att utveckla modeller för att stärka kompetensförsörjningen inom välfärdssektorn. Fokus låg på att attrahera och behålla personal samt skapa inkluderande arbetsplatskulturer där alla, oavsett bakgrund, kön eller förutsättningar, kunde utvecklas och känna sig delaktiga.
Utbildningen innehöll:
- Arbetsplatsutveckling och lärande i arbetet
- Stödstrukturer för kompetensutveckling
- En anpassad och förlängd barnskötarutbildning
Se filmerna från Stega vidareextern länk
Ukrainare – väg mot arbete i Sverige (okt 2023 - mars 2024)
Detta sex månader långa projekt hjälpte ukrainska flyktingar att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Målet var att ge både kvinnor och män, som omfattades av massflyktsdirektivet, stöd att bli ekonomiskt självständiga och delaktiga i samhället.
Deltagarna fick hjälp att kartlägga sin kompetens, delta i arbetspraktik och lära sig yrkessvenska. Av de 37 deltagarna fick 27 någon form av anställning vid projektets slut. Skövde kommun och Tibro kommun samarbetade i projektet.
Se filmerna från Ukrainare – väg mot arbete i Sverigeextern länk
Stega 2024-2027
Stega är ett projekt som undersöker hur arbetsplatser kan bli mer engagerade i att stödja nyanlända och andra arbetssökande att etablera sig på arbetsmarknaden.
Projektet riktar sig främst till utrikes födda kvinnor och män och syftar till att skapa en långvarig relation mellan deltagarna och arbetsplatserna. Under ett år kombinerar deltagarna teoretiska studier med praktiskt lärande på arbetsplatsen. De får därigenom både yrkeskompetens och möjlighet att utveckla sin svenska samt sociala färdigheter i en arbetsmiljö.
Utbildningarna fokuserar på vård/omsorg och förskola/skola och omfattar samhällskunskap, svenska och yrkesspecifika ämnen. Upplägget med två dagars teori och tre dagars praktik ger deltagarna chans att direkt omsätta sina kunskaper i arbetslivet.
Varje arbetsplats utbildar handledare som stödjer deltagarnas utveckling. Projektet erbjuder även utbildning och stöd för att skapa inkluderande arbetsplatser.
Projektet drivs av Skövde kommun i samverkan med Tibro och Hjo kommuner.