Enduro EM hålls i Skövde

Det närmar sig EM i enduro, som till helgen hålls i de centrala delarna av Skövde. Under några intensiva dagar kommer vi ha möjlighet att uppleva motorsport i världsklass samt ta del av alla kringaktiviteter. Läs mer om hur du kan kommas att påverkas av arrangemanget här.

Vi vill bidra till att eventet upplevs positivt, både för besökare och Skövdebor, och har därför samlat praktisk information och frågor som kan dyka upp på denna sida.

För information som rör tävlingen och kringarrangemangen hänvisar vi till tävlingens webbplats och Next Skövdes webb.

Bilparkering

Under några dagar kommer parkeringsplatserna vid Arena Skövde att vara avstängda, då detta är eventets hjärta och här kommer EM-byn vara placerad. Avstängningarna görs för att kunna förbereda inför detta. Grusparkeringen vid Arena Skövde är avstängd mellan 5–12 augusti. Resten av parkeringsytorna är avstängda mellan 8–12 augusti. Skyltning kommer att finnas på platsen.

Detta innebär att en del centrala bilparkeringsplatser försvinner. För besökare till EM-byn, Arena Skövde-badet eller Skövde centrum i stort hänvisar vi till andra parkeringsplatser i närheten. Du hittar alla centrala kommunala parkeringsplatser och offentliga parkeringshus på denna karta (ladda ner).

Du kan även parkera din bil något utanför centrala Skövde och sedan samåka eller ta bussen in till centrum, som avgår ofta. Här har vi listat kommunala parkeringar lämpade för detta. För att hitta närmsta busshållplats, tidtabeller och köpa biljett hänvisar vi till Västtrafiks hemsida samt appen Västtrafik To Go. Observera att det även finns parkeringsplatser vid exempelvis köpcentrum utanför centrum, men för att parkera på dessa platser behövs tillstånd från fastighetsägaren.

Har du möjlighet att ta bussen eller cykla in till Skövde centrum under dessa dagar gör du andra besökare, miljön, bilköerna - och inte minst dig själv - en stor tjänst. På denna sida hittar du mer information om hur lång tid det tar att cykla eller åka buss från olika delar av Skövde tätort in till stan.

Buller och ljud

Motorsporter för som bekant med sig en del ljud. Under tävlingshelgen kommer det finnas mellan 200–300 motorcyklar i olika delar av stan och vi är medvetna om att dessa stundtals kommer att höras mer än vad vanlig trafik gör. Vi hoppas på förståelse för detta.

Inför tävlingen, under fredagen, kommer ljudprov att genomföras för att testa ljudtrycksnivåerna. En enduromotorcykels ljudnivåer får inte överstiga 112 decibel.

Trafik och avstängningar

Tävlingarna genomförs på tre olika platser i Skövde; Billingens fritidsområde med slalombacken, på Cementas mark samt på Försvarsmaktens övningsfält. För att ta sig mellan dessa platser kommer motorcyklarna att köra på de vanliga vägarna. Inga vägar kommer att stängas av för att genomföra tävlingen, men däremot kommer det på vissa vägsträckor vara nedsatt hastighet. Skyltning kommer att finnas på dessa platser.

Vi ber alla som är ute på vägarna fredag-söndag att ha gott om tid och att visa hänsyn till både tävlingsförare och medtrafikanter. Om du har möjlighet så lämna gärna bilen hemma och cykla, gå, ta bussen eller samåk istället.

För att hitta bilparkeringsplatser läs några stycken högre upp på denna sida.

Motionsslingor

Mellan fredag till söndag kommer enbart 2,5 km löpspåret samt promenadslingan runt Åsbotorpssjön vara öppet. Övriga spår på Billingens fritidsområde kommer att vara avstängda. Här kommer framföras motorcyklar i hög fart. Vänligen respektera avstängningarna och håll barn och hundar under uppsikt. Skyltning finns på plats för att uppmärksamma detta.

Under lördagen den 11 augusti genomförs även löptävlingen Hagenloppet på Billingens fritidsområde. De båda tävlingarna kommer att genomföras utan att påverka varandra. Läs mer om Hagenloppet här.