Våtservetter

Släng inte våtservetter i toaletten!

Användandet av olika våtservetter i hemmen har ökat mycket de senaste åren. Det är bekvämt att använda tvätt- och städservetter men när de spolas ner i toaletten orsakar de problem. Släng därför ditt skräp i papperskorgen – inte i toaletten!

Att spola ner våtservetter i toaletten kan verka smidigt - allt smuts och klet försvinner snabbt. Visst, men riktigt så enkelt är det inte! Risken är stor att våtservetterna fastnar i avloppssystemet och orsakar stopp, antingen i huset där du bor eller i våra pumpstationer.

Våtservetter är gjorda av sega, våtstarka fibrer som ska hålla formen och inte gå sönder. Även de servetter som marknadsförs som nedspolningsbara eller komposterbara är gjorda i liknande material och ska inte spolas ner.

I pumpstationen där avloppet pumpas vidare till avloppsreningsverket tvinnar våtservetterna ihop sig och fastnar i varandra. Till slut stannar pumpen tvärt. När detta händer går ett larm och våra drifttekniker måste åka ut, lyfta upp pumpen och plocka isär den manuellt. Stoppen är både tidsödande och kostsamma och de kan dessutom påverka miljön i våra vattendrag.

Det finns alltså ett väldigt enkelt sätt att bli en avloppshjälte - ställ en papperskorg vid toaletten och släng de våtservetter du använder där!