Du som bygger hus i stan

Om du bygger hus i ett villaområde är detta rätt sida för dig!

När du bygger hus i ett villaområde ligger ditt hus i något som kallas verksamhetsområde. I verksamhetsområdet ska vi se till att det finns ledningar fram till varje fastighet. Du som äger fastigheten betalar för att få tillgång till vår anläggning med ledningar och reningsverk, och sedan för hur mycket vatten och avlopp du gör av med.

1. Vi lägger fram ledningar för vatten, spillvatten och dagvatten. Spillvatten är det vi lite slarvigt kallar avlopp, alltså det smutsiga vattnet från toaletten och tvättmaskinen. Dagvatten är ungefär det vatten som syns: det vatten som rinner på gatan när det regnar, eller kommer ut från en husdränering.

Vi har en lista på krångliga ord som vi använder.

2. När du eller exploatören söker bygglov ska det finnas med en servisanmälan. Den använder vi för att se till att det finns ledningar till din fastighet. En blankett för servisanmälan finns till höger. Servis är den ledning som går ut från vår huvudledning och uttalas som "det är så ömtåliga tallrikar i finservisen", inte som "jag fick så bra service av de på Skövde VA".

3. När huset är byggt och ni kopplar in ledningarna från huset på våra stora huvudledningar behöver detta bli rätt gjort. Bygglovsavdelningen gör en servisbesiktning. Det är ingen som vill koppla på sin egen vattenledning på vår spillvattenledning, så det är noga att det blir rätt.

4. När servisbesiktningen är klar gör vi i ordning fakturan. Du betalar anläggningsavgift, alltså vad det kostar för oss att lägga ledningar fram till gränsen på din fastighet. Kostnaden beror på vad som står i vår VA-taxa. Det är kommunfullmäktige som bestämmer VA-taxan. För en vanlig villa innanför verksamhetsområdet ligger anläggningsavgiften på runt 130 000 kr. Eftersom det handlar om mycket pengar har du alltid möjlighet att få ett kostnadsunderlag från oss.

5. Vi kommer hem till dig och monterar en vattenmätare. Du betalar en brukningsavgift för det vatten du använder.

 

Du kan läsa mer om hur det fungerar att vara kund hos oss under rubriken till vänster.