Skövde kommuns logga

Årets Kulturstipendiater utsedda

Kultur och fritidsnämnden har tagit beslut om att dela ut årets kulturstipendium till journalisten Cissi Hagberg och filmskaparen Hugo Andersson. Årets honorärstipendium delas ut till K-G Johansson, som under många år varit en aktiv och högt uppskattad styrelsemedlem i Skultorps hembygdsförening.

Kultur- och fritidsnämnden i Skövde kommun delar årligen ut två kulturstipendier till aktiva kulturutövare med stark anknytning till kommunen och ett honorärstipendium till någon inom kulturen som under lång tid verkat för utveckling och upprätthållande av kulturella världen.

- I år har vi haft ett något mindre antal nominerade än vanligt men de nominerade har varit av väldigt bra kvalité, konstaterar Petter Fahlström (L) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

I år beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd att tilldela kultursipendium till frilansjournalisten Cissi Hagberg som nyligen släppt sin debutbok om det tabubelagda ämnet självmord. I boken ”Fyra om dagen” berättar Cissi Hagberg om den medelålders man som tog sitt liv efter tre tidigare självmordsförsök och lämnade sina barn kvar. Cissi Hagberg blandar sina egna tankar och funderingar med intervjuer där bland annat polischefer, forskare, ambulanssjuksköterskor, begravningsentreprenörer och kommunala tjänstemän delar med sig om sådant ingen tidigare vågat tala om, självmorden de möter i tjänsten.

Filmskaparen Hugo Andersson är aktuell med en ny fiktionsfilm: Bad signal. En skräckfilm i kortformat som kommer ha premiär under 2020 och som blir en i raden av filmer som Hugo producerar genom sitt produktionsbolag med bas i Skövde. Hugo Produktion står också bakom en hel rad reklamfilmer med uppdragsgivare i hela Sverige. Hugo jobbar nu med Filmplats Skaraborg där han lär unga att skapa film med enkla medel.

- Det är två värdiga mottagare av kulturstipendiet och goda företrädare för kommunens breda kulturutbud, säger Petter Fahlström.

Årets honorärstipendium tilldelas K-G Johansson från Skultorp Hembygdsförening. Föreningen äger och förvaltar ett område väster om stambanan med sex byggnader av varierande ålder och ursprung. Förutom att förädla platsen och underhålla husen arrangerar hembygdsföreningen aktiviteter och sammankomster och i detta är K-G Johansson en uppskattad medlem och föreningens egen festfixare 1980 startade nationaldagsfirandet i Skultorp på K-G:s initiativ. Sedan dess har K-G varit engagerad och drivande i firandet, som från 1996 arrangeras tillsammans med hembygdsföreningen.

- K-G Johansson har under många år värnat om sin hembygd och dess kulturhistoriska arv och varit en förebild för densamma. Han är en väl värd mottagare av årets honorärstipendium och det känns extra bra att kunna dela ut det i år då 40-års jubileet av nationaldagsfirandet fick ställas in med anledning av coronapandemin, säger Petter Fahlström.

Prisutdelning kommer ske senare i år. Kulturstipendiet är på 10 000 kronor var och Honorärstipendiaten får en gåva i samband med utmärkelsen.