Skövde kommuns logga

Grattis till föreningsledarstipendiet Peter och Gunilla!

Kultur- och fritidsnämnden har på mandatperiodens sista sammanträde beslutat att även i år dela ut föreningsledarstipendiet till två personer. Peter Collin från Skövde Parasportförening och Gunilla Ohlsson från föreningen Scenproduktion.

Peter Collin är ordförande i Skövde Parasportförening efter att i många är engagerat sig som tränare och ledare. Peter är fortfarande tränare i det som föreningen kallar idrottsskolan som han var med och startade upp för ett antal år sedan. I idrottsskolan får ungdomar med olika typer av handikapp prova på olika idrotter. I första hand så är det innebandy som gäller i idrottsskolan, med även övriga sporter, som handboll, bowling, golf med mera. Han har även tidigare varit engagerad i Skövde innebandyklubb. Peter har hela tiden en otroligt fin dialog med spelare, tränare, idrottsskolebarnen och de anhöriga. Han är duktig att entusiasmera sin omgivning men samtidigt väldigt drivande i frågan om att Parasporten i Sverige får en enhetlig samsyn hur integrering och framåtdrivning ska se ut på innebandysidan.

Gunilla Ohlsson engagerade sig i den vilande föreningen Skövde Operettsällskap för 23 år sedan. Efter hårt arbete med att få föreningen på fötter och ökad verksamhet bytte sällskapet namn till ScenProduktion. Med tydligt fokus på hög kvalitet, med professionella regissörer och koreografer har hon producerat 29 operetter, farser, barnteatrar och musikaler. Hon brinner för scenkonsten och all den tid hon lägger på verksamheten är helt avgörande för ScenProduktions överlevnad. Allt arbete sker ideellt. Viktigast för Gunilla är att se den enskilda människan utvecklas, få till en gemenskap bland äldre och yngre där var och en i produktionen är inkluderad och har lika värde oavsett roll och kvalifikation. Hennes osjälviska arbete har genererat flera dussin duktiga ungdomar, idag utbildade professionella aktörer inom musik och scenkonst. Årets uppsättning på Skövde Stadsteater var en världspremiär, en unik och nyskriven ABBA-show som ScenProduktion tagit fram.

Skövde kommuns föreningsledarstipendium inrättades år 1993 och delas årligen ut till en person eller personer som utfört en värdefull gärning inom föreningsverksamheten i Skövde kommun. Det ideella arbetet kan vara som organisationsledare (i styrelse, sektion, valberedning eller liknande) eller aktivitetsledare i verksamheten. Det kan också handla om funktionärsarbete.

Föreningsledarstipendiet delas ut i samband med SM-veckan i Skövde och består av diplom och en summa på 10 000 kronor vardera.