Slideshow imagebild1Slideshow imagebild2Slideshow imagebild3Slideshow imagebild4

Kackel och grönska på Hentorps äldreboende

På Hentorps äldreboende kacklar det för fullt. Sedan några veckor tillbaka har äldreboendet egna höns som både bidrar med trivsel och frukostägg till de äldre.

Många äldre personer är uppväxta med djur i sin närhet och är också vana att äta lokalt producerade livsmedel. När Jessica Ahlin, som är kock på Hentorps äldreboende, fick för sig att skaffa höns till boendet var hennes chefer och kollegor inte sena på att nappa på idén.

I början av juni godkände Miljösamverkan östra Skaraborg äldreboendets ansökan om att ha fem höns på boendet. Nu har ett mobilt hönshus installerats och hönsen flyttade in för några veckor sedan.

– Responsen från de äldre har varit väldig positiv, de säger att hönsen förgyller deras vardag. De har till och med gett hönsen egna namn. Vi som jobbar i köket vill ju göra mer än att bara laga mat, så det känns jättekul att vi kan bidra till trivseln här på boendet på fler sätt, berättar Jessica Ahlin.

Äggen som hönsen producerar använder Jessica och hennes kollegor i matlagningen. Kockarna på Hentorps äldreboende odlar också egna grönsaker som serveras till de äldre.

– Just nu odlar vi rädisor, dill, persilja och sallad i två pallkragar. Detta försöker vi använda till alla måltider, berättar Jessica avslutningsvis.