I förra veckan var migrationsminister Heléne Fritzon (S) på besök för att ta del av arbetet. Hon var imponerad och beskrev senare mötet med positiva ord i sociala medier.  Från vänster: Anki Lövgren, Tanyarat Malison, Heléne Fritzon, Aron Makinborg, Shpejtim Nuhaj och Imat Adam.

De underlättar sköterskornas vardag

Bara vinnare i Skövdes projekt med serviceassistenter i hemsjukvården.

Förr lade sjuksköterskorna i Skövdes hemsjukvård mycket tid på att köa på apotek, tvätta bilar och slänga skräp. Nu kan de istället koncentrera sig på patienterna, tack vare sina nya arbetskamrater –serviceassistenterna.

För bara drygt ett år sedan hade ingen hört talas om serviceassistenter. Då lade de totalt 90 sjuksköterskorna inom hemsjukvården och kommunrehab många timmar varje vecka på att forsla sopor, leverera labbprover, hämta ut mediciner och köra bilar till och från tvätt, service och däckbyte. Nu gör serviceassistenterna både det jobbet och andra uppgifter som inte kräver medicinsk utbildning. På så vis har sjuksköterskorna fått mer tid till patientarbete.

- Vi rekryterar serviceassistenterna precis som vid en vanlig rekrytering, men gruppen vi rekryterar ur ser lite annorlunda ut. Det är utlandsfödda, personer med vissa funktionsnedsättningar och långtidsarbetslösa. Det har blivit så bra så det är inte klokt. Alla vinner på det här, säger Anki Lövgren, enhetschef för södra hemsjukvårdsdistriktet.

Serviceassistenterna avlastar sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter med olika uppgifter. Anställningarna är tidsbegränsade, som längst kan anställningen pågå i två år.

– Det är många kommuner som kommer till oss på studiebesök för att se hur vi jobbar med Skövdemodellen och vi är också ute på olika konferenser och pratar om det vi kallar ”Breddad kompetensförsörjning”. Jag hoppas att detta kan bli permanent, för serviceassistenterna gör så stor skillnad. Det är en win-win-situation där en person kommer i arbete, sjuksköterskor och arbetsterapeuter blir avlastade och patienterna får mer tid med utbildad personal, säger Anki Lövgren.

Bildtext
I förra veckan var migrationsminister Heléne Fritzon (S) på besök för att ta del av arbetet. Hon var imponerad och beskrev senare mötet med positiva ord i sociala medier.

Från vänster: Enhetschef Anki Lövgren, serviceassistent Tanyarat Malison, migrationsminister Heléne Fritzon,  serviceassistenterna Aron Makinborg, Shpejtim Nuhaj och Imat Adam.