Medarbetarna på anhörigstöd i Skövde kommun

Skövde är årets Anhörigkommun

Skövde har utsetts till Årets Anhörigkommun av Anhörigas Riksförbund. Priset är nytt för i år och tilldelas den kommun som gör mest för anhöriga.

Syftet med priset Årets Anhörigkommun är att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga. Detta ska i sin tur leda till att kommunerna sporras att förbättra sina insatser och ge förutsättningar att sprida goda exempel. Totalt var det 16 kommuner som var nominerade till priset.

 Vi är så glada och stolta över priset. Det är verkligen ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger Elisabeth Isaksson, enhetschef på anhörigstödsenheten.

 Anhörigverksamheten är en mycket uppskattad verksamheten som genom åren utvecklats och nämnden är verkligt stolt över deras arbete, säger Theres Sahlström, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Nomineringen löd:

Skövde kommun har ett stöd som gör väsentliga insatser för de anhöriga. Verksamheten gynnar på ett tydligt sätt både unga och vuxna anhöriga i kommunen, oavsett sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder hos den närstående. Det finns ett klart anhörigperspektiv, tydliga mål för verksamheten och tillgänglig information för kommunens invånare på webbplats och i broschyrer. De verksamheter som erbjuds – exempelvis enskilda samtal, olika grupper för anhöriga, både barn och vuxna, och föreläsningar – ger anhöriga möjlighet till individuellt och flexibelt stöd.

Kommunerna som var nominerade:

Alvesta, Bollnäs, Borås, Danderyd, Gävle, Hultsfred, Karlstad, Malmö, Nybro, Orust, Simrishamn, Skövde, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna och Östersund.